A+ R A-

Ενημέρωση

Ν. Παναγιωτόπουλος: Απώτερος στόχος του κ. Καμμένου η πολιτική εξόντωση του προέδρου της Ν.Δ.

E-mail Εκτύπωση PDF
Για «σοβαρά ερωτήματα» για «τα κίνητρα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου» στην υπόθεση «Noor 1» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συζήτηση που ξεκίνησε στην Ολομέλεια επί της προτάσεως της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το θέμα.
«Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σημείωσε παράλληλα ότι «η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (σ.σ. τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη, αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο, στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση, ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Καμμένος, αν ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός και ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων λειτουργών.
Πηγή: ΑΜΠΕ,naftemporiki.gr

Πύρρειος νίκη της Άγκελα Μέρκελ

E-mail Εκτύπωση PDF
Την τέταρτη συνεχή θητεία της στον θώκο της γερμανικής καγκελαρίας διασφάλισε η Άγκελα Μέρκελ στις χθεσινές ομοσπονδιακές εκλογές, χάνοντας όμως τόσο εκατομμύρια ψηφοφόρους όσο και τον κυβερνητικό εταίρο της, τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς, που υπέστησαν δεινή ήττα. Ανησυχία και αντιδράσεις για την εκλογική άνοδο των ακροδεξιών του AfD, που εκλέγονται στη Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Διαζύγιο CDU/CSU και SPD
Εικόνα ιστορικών ανατροπών, με μοναδική σταθερά την παραμονή της Άγκελα Μέρκελ στην εξουσία ανέδειξαν οι χθεσινές γερμανικές εκλογές, καθώς εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της κας Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, οδηγώντας στο τέλος τον «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό». Ωστόσο ασκούνται ήδη πιέσεις προς το SPD να αναθεωρήσει την απόφασή του για μη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα exit poll, οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένονταν να συγκεντρώσουν γύρω στο 33% (έναντι 41,5% το 2013) καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 1953, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το 21% (έναντι 25,7% το 2013), ήτοι το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους.
Χαμόγελα στο AfD
Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι αναμφίβολα το ξενοφοβικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) το οποίο αναμενόταν να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του, καταγράφοντας 13,5% και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Αποτελεί έτσι το πρώτο αντιμεταναστευτικό κόμμα που εισέρχεται στη γερμανική Βουλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξυπνώντας αρνητικές μνήμες, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην εκμετάλλευση του προσφυγικού προβλήματος που προκάλεσε αιμορραγία στο εκλογικό σώμα των Χριστιανοδημοκρατών, στέλνοντας εκατομμύρια ψηφοφόρους στην ακροδεξιά. Κατόρθωσε δηλαδή να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε τμήμα της γερμανικής κοινωνίας η είσοδος στη χώρα άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο το 2015 και 2016 κατόπιν αποφάσεως η οποία ελήφθη από την Άγκελα Μέρκελ. Κατέγραψε μάλιστα ευρεία απήχηση στα πιο αδύναμα στρώματα, όπως καταδεικνύουν οι επιτυχίες του στις περιφέρειες της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Εκεί το ακροδεξιό κόμμα αναδείχτηκε σε δεύτερη εκλογική δύναμη, ξεπερνώντας το 20% και αφήνοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η ιστορική άνοδος του εθνικολαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος, που ιδρύθηκε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, προκάλεσε την αντίδραση μερίδας της κοινής γνώμης, που είδε να σπάει το ταμπού του αποκλεισμού της ακροδεξιάς από τον γερμανικό κοινοβουλευτισμό. Χιλιάδες πολίτες με το άκουσμα του αποτελέσματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο και σε δρόμους της Φραγκφούρτης και φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω οι ναζί». «Για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια ναζί θα λάβουν τον λόγο στο κοινοβούλιο» είχε προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την ανησυχία του για την εκπροσώπηση στη Βουλή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της Μπούντεσταγκ να μη σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μαζί του. «Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στην Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό» ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο. Αντίθετα, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη το αδελφό κόμμα της Γερμανίας. «Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό. Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν» τόνισε η Λεπέν.
Μέρκελ: Θα σχηματίσω σταθερή κυβέρνηση
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών της και ανέλαβε την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματος. Υπογράμμισε, όμως, ότι επιτεύχθηκε ο στρατηγικός στόχος, δηλαδή η εκλογική νίκη και ο σχηματισμός κυβέρνησης με το κόμμα της επικεφαλής. Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι προτίθεται να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση απορρίπτοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε επίσης στην είσοδο για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο καθήκον» να ξανακερδίσει το κόμμα της τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν. Σκιαγραφώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία». «Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την Ε.Ε. και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη» συμπλήρωσε η Άγκελα Μέρκελ.
M. Σουλτς: Πικρή μέρα
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μάρτιν Σουλτς που συμμετείχε στην κυβέρνηση Μέρκελ υπέστη πανωλεθρία, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν φήμες περί παραίτησής του οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Ωστόσο, η εκλογική ήττα οδήγησε το κόμμα εκτός του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού».
Μάλιστα ο Μάρτιν Σουλτς καταχειροκροτήθηκε όταν ανακοίνωσε στα γραφεία του κόμματος, στο Willy Brandt Haus, ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση και θα προτιμήσει τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
«Οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτευση» είπε. Αν και χαρακτήρισε «μεγάλη ηττημένη» την κα Μέρκελ, αναγνώρισε την ευρύτατη ήττα του κόμματός του και έκανε λόγο για ανασύσταση του SPD ήδη από αύριο.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι επιθυμεί την περαιτέρω παραμονή του στην προεδρία του κόμματος. Επισήμανε επίσης ότι η κα Μέρκελ σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε την προτίμησή της για έναν συνασπισμό μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) και των Πρασίνων (Die Gruenen).
Ο κ. Σουλτς εξέφρασε επίσης τη βαθιά λύπη του για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, την οποία χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα του και προανήγγειλε μια αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέμα για το οποίο έδωσαν με πάθος τη μάχη όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην προεκλογική περίοδο.
Αρχίζουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης
Μετά την απόφαση του SPD, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει πλέον στον μεγάλο συνασπισμό της κυβέρνησης, η μοναδική δυνατότητα την οποία έχει η κα Μέρκελ είναι να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», που προκύπτει από το μαύρο χρώμα των Χριστιανοδημοκρατών, το κίτρινο χρώμα των Φιλελεύθερων (Ελεύθεροι Δημοκράτες) και το πράσινο των Οικολόγων και θυμίζει τη σημαία της Τζαμάικα. Ο επιδιωκόμενος συνασπισμός χαρακτηρίζεται, πάντως, από «άβολος» μέχρι «επισφαλής», λόγω των έντονων ιδεολογικών διαφορών των τριών κομμάτων. Πάντως, τόσο οι Φιλελεύθεροι που είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται εντυπωσιακά, γύρω στο 10%, όσο και οι Πράσινοι που παρέμεναν σταθεροί στο 8% ξεκαθάρισαν ότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την κα Μέρκελ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά προειδοποίησε την κα Μέρκελ ότι απαιτείται «αλλαγή πορείας».
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό αυτών των τριών κομμάτων.
Στο σύνολο του γερμανικού εκλογικού σώματος ο συνασπισμός «Τζαμάικα» εγκρίνεται μόλις από το 23%. Μάλιστα, θεωρείται ανεπιθύμητος και από τους ίδιους τους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων. Έχει δηλαδή τη στήριξη μόλις του 31% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών, το 42% των ψηφοφόρων των Φιλελεύθερων και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους και ορισμένα μέσα ενημέρωσης φθάνουν μέχρι και στη διατύπωση της πρόβλεψης για διεξαγωγή νέων εκλογών εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.
naftemporiki.gr

Ποιο θα είναι το πλαίσιο εποπτείας μετά τη λήξη του γ' μνημονίου

E-mail Εκτύπωση PDF
Σε βάθος δεκαετιών θα εκτείνεται η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο που προβλέπει ο σε ισχύ Κανονισμός της 472/2013 Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εκδόθηκε από το 2013.
Ο χρόνος αυξημένης εποπτείας θα παραταθεί περαιτέρω, με την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς οι λήξεις θα μετατεθούν κάποιες δεκαετίες πιο πίσω.
Η έξοδος από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, δεν θα σημάνει την πλήρη απεξάρτηση από τον έλεγχο των δανειστών, αλλά είναι αυτονόητο ότι θα διατηρηθεί μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους Μηχανισμούς Στήριξης είτε από τις χώρες της Ευρωζώνης, αρχικά, από τον EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Προφανώς, εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις με τη μορφή που γνωρίζουμε τα τελευταία επτάμισι χρόνια, αλλά μια διαφορετική εποπτεία.
Με βάση, άλλωστε, τους ισχύοντες κανονισμούς της Ε.Ε., κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δεν έχει πλήρη δημοσιονομική ελευθερία, αλλά υπόκεινται σε εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Πρόκειται για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θέτει ως όρια: το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά έτη και το δημόσιο χρέος να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Οι χώρες που υπερβαίνουν τα όρια υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα μείωσής τους, πλην όμως, όταν πρόκειται για ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι κανόνες ελαστικοποιούνται.
Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας η οικονομία θα τεθεί σε μια εποπτεία περισσότερο ενισχυμένη σε σύγκριση με εκείνη στην οποία, ούτως ή άλλως, υπόκεινται τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, είτε έχουν δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είτε όχι.
naftemporiki.gr

Εικοσιτετράωρη απεργία των δημοσιογράφων αύριο για τον ΕΔΟΕΑΠ

E-mail Εκτύπωση PDF
Εικοσιτετράωρη απεργία των δημοσιογράφων αύριο για τον ΕΔΟΕΑΠ
Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τις 06:00 της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06:00 της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017, κήρυξε η Ένωση Συντακτών.
Η απεργία κηρύσσεται λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία του Ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ). Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο «διαπιστώνει ότι έχει εξαντληθεί κάθε όριο στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Η κωλυσιεργία και η άκαμπτη στάση των εργοδοτών, σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η οποία δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να νομοθετήσει βιώσιμη λύση για τη σωτηρία και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από τον συντονισμό και την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων».
Η Ένωση Συντακτών καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία των δημοσιογράφων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση «στο αδιέξοδο, εντός του πλαισίου των ρεαλιστικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την ΕΣΗΕΑ στις επαφές της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τις εργοδοτικές Ενώσεις. Οι χιλιάδες συνάδελφοι μας δικαιούνται φάρμακο, περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ. Δεν τα παραχωρούμε, δεν υποχωρούμε. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Το "τζάμπα" τέλειωσε» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.
zougla.gr

Συγχαρητήρια επιστολή Μητσοτάκη στην Άνγκελα Μέρκελ

E-mail Εκτύπωση PDF
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριάκος μητσοτάκης αρχηγός της νδ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην Καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ.
Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης συγχαίρει την κυρία Μέρκελ για την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική της επικράτηση.
Αναφέρει, επίσης, ότι πλέον δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τολμηρές αλλαγές στην Ευρώπη. Αλλαγές που θα αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια των πολλών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολίτες που μένουν στο περιθώριο.
zougla.gr

Παραίτηση-βόμβα από το AfD

E-mail Εκτύπωση PDF
Σχετική εικόνα
Την απόφασή της να μην ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό της Γιεργκ Μόιτεν και τους δύο κεντρικούς υποψηφίους Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ, η κυρία Πέτρι, η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε:
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία. Δεν πρέπει να το αποκρύψουμε αυτό από την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μην συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Το AfD του 2013 και ως το 2015 ζητούσε καθαρά στο τέλος να καταστεί ικανό να κυβερνήσει. Αυτό παραμένει το δικό μου αίτημα. Ένα αναρχικό κόμμα, όπως λεγόταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι, μπορεί να είναι επιτυχές στην αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να υποβάλει αξιόπιστη πρόταση για την ανάληψη της διακυβέρνησης», τόνισε και εγκατέλειψε την αίθουσα χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. Όπως έγινε ωστόσο γνωστό αμέσως μετά, η κυρία Πέτρι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την έδρα της.
Ήδη χτες το βράδυ η συμπρόεδρος της ΑfD είχε λάβει αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή εκλογική επιτυχία.
zougla.gr

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία συμβασιούχων ΟΤΑ σε διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

E-mail Εκτύπωση PDF
Ένταση επικράτησε σε διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις μπήκαν στην αίθουσα κατά την έναρξη των εργασιών και ζήτησαν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Στους εργαζόμενους μίλησε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία διευκρίνισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν νομοθετεί, υπογράμμισε ότι ο ρόλος του είναι να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων, σημείωσε ότι οι επίτροποί του έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται με βάση τη συνείδησή τους, τους νόμους και το Σύνταγμα και επισήμανε ότι τα υπόλοιπα είναι ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης που η ίδια δεν μπορεί να κάνει.
Οι εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα, ενώ αργότερα αποχώρησαν, λέγοντας ότι αν δεν λυθούν τα ζητήματα που έθεσαν θα επιστρέψουν αύριο στο σημείο.
Πηγή: ΑΜΠΕ,naftemporiki.gr

Εκατό άνθρωποι θα ζουν στο φεγγάρι το 2040, σύμφωνα με τα σχέδια της ESA

E-mail Εκτύπωση PDF
Εκατό άνθρωποι θα ζουν στο φεγγάρι το 2040, σύμφωνα με τα σχέδια της ESA
Έως το 2030 θα υπάρξει ένας αρχικός καταυλισμός έξι έως δέκα πρωτοπόρων «αποικιστών» στο φεγγάρι, έως το 2040 οι κάτοικοι του σεληνιακού χωριού θα έχουν φθάσει τους 100 και έως το 2050 τους 1.000. Κάπου τότε, θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν οικογένειες και έτσι να γεννηθούν τα πρώτα...φεγγαρόπαιδα.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Σελήνης, κυρίως επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί, θα παράγουν σε τρισδιάστατους εκτυπωτές τα σπίτια και τα εργαλεία τους, θα λιώνουν σεληνιακούς πάγους για να πιουν νερό, θα τρώνε λαχανικά που θα καλλιεργούν σε σεληνιακά θερμοκήπια και θα διασκεδάζουν με νέα «ιπτάμενα» σπορ χάρη στην μειωμένη βαρύτητα του δορυφόρου της Γης.
Αυτό το όραμα - που δεν σκοπεύει να παραμείνει όραμα- παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης στη Ρίγα της Λετονίας ο γάλλος επιστήμονας Μπερνάρ Φοένγκ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει αναλάβει το ρόλο του λεγόμενου «πρέσβη» του Σεληνιακού Χωριού.
Οι ανακοινώσεις του Φοένγκ στη Ρίγα στόχευαν κυρίως σε όσους περιγελούν την όλη ιδέα, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία και μάλιστα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό ορίζοντα. Όμως ο «πρέσβης» τόνισε ότι το σχέδιο είναι και λογικό και εφικτό, δίνοντας στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να επεκταθεί μόνιμα ση Σελήνη.
Ο επικεφαλής της ESA Γιαν Βέρνερ υποστηρίζει ότι όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) τεθεί εκτός λειτουργίας, πιθανώς το 2024, θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία μόνιμη σεληνιακή αποικία. Κάτι τέτοιο θεωρεί ότι μπορεί να γίνει -όπως και στην περίπτωση του ISS- με διεθνή διαστημική συνεργασία από πολλά κράτη, αυτή τη φορά πιθανώς και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να βρει κερδοφόρες ευκαιρίες στη Σελήνη.
Επιστήμονες και επιχειρηματίες βλέπουν θετικά την ιδέα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν «τσιμπήσει» οι πολιτικοί, οι χώρες των οποίων θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο σχέδιο.
Το δέλεαρ θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες ύλες στη Σελήνη, όπως ο ηφαιστειακής προέλευσης βασάλτης (που θα μπορούσε να είναι η πρώτη ύλη για δορυφόρους που θα εκτοξεύονται από το φεγγάρι), το σπάνιο στη Γη αλλά άφθονο στο φεγγάρι ήλιο-3 (από όπου θα μπορούσε θεωρητικά να παραχθεί καθαρότερη και ασφαλέστερη πυρηνική ενέργεια), το οξυγόνο και το υδρογόνο από τη διάσπαση του σεληνιακού νερού (δύο αέρια που εκρήγνυνται αν αναμιχθούν και άρα μπορούν να είναι η πρώτη ύλη για πυραυλικά καύσιμα) κ.α.
Η μη επανδρωμένη (ρομποτική) εξερεύνηση του φεγγαριού ήδη προχωρά, με αρκετές διαστημοσυσκευές και οχήματα τύπου ρόβερ να ετοιμάζονται για προσελήνωση τα επόμενα χρόνια.
Όμως το μεγάλο στοίχημα θα είναι οι επανδρωμένες αποστολές και αυτή τη φορά, όχι πρόσκαιρες όπως οι αμερικανικές του προγράμματος «Απόλλων» πριν από δεκαετίες. Ορισμένοι μάλιστα, φοβούμενοι μια ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή ή έναν πυρηνικό πόλεμο στη Γη στο μέλλον, θεωρούν τη δημιουργία βάσης ή χωριού στη Σελήνη μια αναγκαία δικλείδα ασφαλείας για την ανθρωπότητα.
Όμως, όπως έδειξε η προσωπική εμπειρία των περισσοτέρων ανθρώπων που έζησαν σε προσομοιώσεις σεληνιακών ή αρειανών εγκαταστάσεων στη Γη, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, είτε ζουν μέσα στις εγκαταστάσεις τους, είτε βγαίνουν έξω με τις διαστημικές στολές τους. Αλλά κάθε αρχή και δύσκολη, αντιτείνουν οι πιο αισιόδοξοι.
Όσο για το κόστος του ταξιδιού στη Σελήνη, όπως είπε ο Φοένγκ, «η τιμή του 'εισιτηρίου' σήμερα είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά σε 20 χρόνια μπορεί να είναι 100 φορές πιο φθηνό». Βέβαια, αυτό σημαίνει 100.000 ευρώ, οπότε δεν είναι και τσάμπα...
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr

Σελίδα 1 από 3721

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Κόσμος | 25.09.2017

Πύρρειος νίκη της Άγκελα Μέρκελ

News image

Την τέταρτη συνεχή θητεία της στον θώκο της γε...

Οικονομία | 25.09.2017

Ποιο θα είναι το πλαίσιο εποπτείας μετά τη λήξη του γ' μνημονίου

News image

Σε βάθος δεκαετιών θα εκτείνεται η εποπτεία τη...

Ελλάδα | 25.09.2017

Εικοσιτετράωρη απεργία των δημοσιογράφων αύριο για τον ΕΔΟΕΑΠ

News image

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής ...

Πολιτική | 25.09.2017

Συγχαρητήρια επιστολή Μητσοτάκη στην Άνγκελα Μέρκελ

News image

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μη...

Κόσμος | 25.09.2017

Παραίτηση-βόμβα από το AfD

News image

Την απόφασή της να μην ανήκει στην Κοινοβουλευ...

Ελλάδα | 25.09.2017

Προσπάθησε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης και πέθανε

News image

Τραγικό θάνατο βρήκε μία γυναίκα από τη Βουλγα...

Κόσμος | 25.09.2017

Ιράκ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το κουρδικό δημοψήφισμα

News image

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στο πλαίσιο τ...

Πολιτική | 25.09.2017

Βουλή: Σήμερα η συζήτηση περί σύστασης Εξεταστικής για τον Π. Καμμένο

News image

Στην κρίση της Ολομέλειας τίθεται σήμερα η πρό...

Αθλητισμός | 24.09.2017

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2

News image

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2 Γκολ: 22' Mάριν (Ολυμπια...

Ελλάδα | 24.09.2017

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κω

News image

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτε...

Αθλητισμός | 24.09.2017

Με 10 παίκτες ο Λεβαδειακός, 1-1 στην Κέρκυρα

News image

Ο Λεβαδειακός παρ'οτι έμεινε με δεκα παικτ...

Αθλητισμός | 24.09.2017

Πανιώνιος - ΑΕΛ 4-1

News image

Η ομάδα του Μιχάλη Γρηγορίου επέβαλλε τον ρυθμ...

Κόσμος | 24.09.2017

Exit Poll: Πρωτιά αλλά με απώλειες για CDU/CSU, στην τρίτη θέση το ακροδεξιό AfD

News image

Nίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,7% δείχνει ...

Αθλητισμός | 24.09.2017

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

News image

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 Γκολ: 55' Πρίγιοβιτς ...

Οικονομία | 24.09.2017

Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Ντέισελμπλουμ

News image

Στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο επικεφαλή...

Κόσμος | 24.09.2017

Ακιντζί: O Aναστασιάδης δεν είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις

News image

Τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του προσεχούς ...

Οικονομία | 24.09.2017

Νέα απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου: Τι ορίζει για την επίσχεση εργασίας

News image

Νέα απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί αναστά...

Ελλάδα | 24.09.2017

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τρεις ημέρες με βροχές και καταιγίδες

News image

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με κύριο χαρ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 7580547

Έχουμε 154 επισκέπτες online