Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Τοπικά Νέα

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ΟΑΣΘ διοργανώνουν εργαζόμενοι και φοιτητές

E-mail Εκτύπωση PDF
Image result for oasu
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σύνθημα "η κατάσταση με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) δεν πάει άλλο", διοργανώνουν στις 15 Δεκεμβρίου 2018 εργαζόμενοι και φοιτητές της πόλης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η συγκέντρωση, είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν ότι "η κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη έχει φτάσει στο απροχώρητο" και υπογραμμίζουν ότι "οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι μαθητές, οι φοιτητές βιώνουμε μια πολύ άσχημη πραγματικότητα".
Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται τα εξής: άμεση αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές, ασφαλής μετακίνηση και φθηνές συγκοινωνίες.
zougla.gr

Νοτοπούλου: «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων»

E-mail Εκτύπωση PDF
Νοτοπούλου: «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων»
Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, οι οποίες θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την έναρξη της ομιλίας της στην διημερίδα που άρχισε σήμερα, στην Έδεσσα, με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης».
Όπως επεσήμανε η κα Νοτοπούλου, επανέρχεται το «Δικαίωμα στην πόλη» που θέτει ως στόχο ο Ανρί Λεφέβρ, το οποίο «για να επιτευχθεί, απαιτείται η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι κοντά στον πολίτη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να είναι σε θέση να δίνει άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες, η ανάδειξη των προβλημάτων τους και η ανάπτυξη άμεσης δράσης για την επίλυσή τους πρέπει να είναι από τα βασικά καθήκοντα των τοπικών αρχών στις βιώσιμες πόλεις».
«Επιδίωξη μας», είπε η κα Νοτοπούλου, «είναι η θεσμική ολοκλήρωση και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας και η καλύτερη οργάνωση της. Ένα σημαντικό στοίχημα είναι η αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δήμοι ήταν μεγάλα θύματα των μνημονίων. Με επιμονή και αγώνα, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυξήσαμε τους ΚΑΠ , και ήρθε ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ να αναστηλώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στοχεύουμε στην περαιτέρω εμπέδωση της αποκέντρωσης ώστε οι δήμοι να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους».
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Νοτοπούλου σημείωσε πως «είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για μια ριζική μεταρρύθμιση ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεπεράσει τα χρόνια δομικά της προβλήματα. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, ως κατεξοχήν λαϊκός δημοκρατικός θεσμός».
«Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνησή μας, με τον Σύντροφο Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, προχώρησε στην ψήφιση του Νόμου 4555/2018, γνωστού ως "Κλεισθένη", για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της συμμετοχής και την βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα μιας βαθιάς και ολιστικής μεταρρύθμισης που οραματιζόμαστε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι «με την νομοθετική αυτή παρέμβαση φιλοδοξούμε να διορθώσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα του "Καλλικράτη" και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να συμμετέχουν στις τοπικές υποθέσεις».
Όπως υπογράμμισε η κα Νοτοπούλου, «ο "Κλεισθένης" ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης με πολλαπλασιαστική δύναμη. Σε επίπεδο οργάνωσης, κατηγοριοποιεί τους δήμους προκειμένου να είναι δυνατή η υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και στοχευμένων ενισχύσεων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού να συστήνουν, μόνοι τους ή μεταξύ τους ή σε συνεργασία με άλλους φορείς του Δημοσίου, εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για μία δυνατότητα που διευρύνει το πεδίο δράσης των ΟΤΑ δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες».
«Από την άλλη, οι Περιφέρειες, αποκτούν τη δυνατότητα να ιδρύουν επιχειρήσεις συνεργασίας περιφερειών και να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις. Έτσι μετατρέπονται σε παράγοντες που μπορούν να εκκινήσουν νέα αναπτυξιακά εγχειρήματα», πρόσθεσε.
Τόνισε δε πως «στο αμιγώς διοικητικό πεδίο, ενδυναμώνεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση, μέσω της ενίσχυσης των κοινοτήτων. Αλλάζουν οι δομές ελέγχου και οι διαδικασίες εποπτείας των ΟΤΑ ως προς τον έλεγχο νομιμότητας» ενώ υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «το γεγονός πως η διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού γίνεται συμμετοχική, πάγιο αίτημα της Αριστεράς και Κινήματος».
Η υφυπουργός εξήγησε ότι με τον "Κλεισθένη" «ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων και επεκτείνεται και σε επίπεδο Περιφέρειας» και είπε πως «είναι η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει συμμετοχικά εργαλεία στην διοίκηση της πόλης. Να είναι εν γένει φιλική κι ανοικτή απέναντι σε κοινωνικές και λαϊκές πρωτοβουλίες αυτό-οργάνωσης από τα κάτω».
«Σε αυτή την δημοκρατική τομή που συνιστά ο "Κλεισθένης", δεν θα μπορούσαμε παρά να εντάξουμε και την διάσταση του φύλου. Η καθιέρωση ποσόστωσης 40% ενισχύει την συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων κι αποτελεί ένα ακόμα μέτρο υπέρ της προώθησης της ισότητας των φύλων» επεσήμανε ενώ τόνισε ότι «η έμφυλη διάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ενταχθεί ως προτεραιότητα στην κυβερνητική μας πολιτική».
«Το πιο κομβικό σημείο στην συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής», είπε η κα Νοτοπούλου και εξήγησε ότι «για αυτό τον λόγο, σε αυτό το σημείο επικεντρώνονται οι αντιδράσεις από τις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Από τις δυνάμεις που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παραμείνει υποβαθμισμένη και όμηρος του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Οι δυνάμεις και διατείνονται ότι δήθεν τους ενοχλούν οι κομματικές υποψηφιότητες. Ενώ οι ίδιοι στέκονται αμυντικά στις συνέργειες. Η απλή αναλογική είναι λαϊκή επιλογή. Η ψήφιση της απλής αναλογικής είναι μια τομή, πιστή στα ιδανικά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις αντιστροφής του ελλείμματος αντιπροσωπευτικότητας, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο πολιτικό μας σύστημα, κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Με κορύφωση την μνημονιακή περίοδο».
Τόνισε επίσης ότι μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση είναι η προώθηση της ψηφιακής Αυτοδιοίκησης και την ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
«Αφήνουμε πίσω το παλιό. Αλλάζουμε τη χώρα. Είναι κοινωνική απαίτηση. Όποιοι δεν θέλουν την αλλαγή, την υποσκάπτουν». Σημείωσε επίσης ότι «οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια κρίσιμη μάχη. Μια μάχη που πρέπει να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να υπερασπιστούμε την προοδευτική αυτή μεταρρύθμιση και να εξασφαλίσουμε την θετική προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης».
zougla.gr

Διακοπές ρεύματος αύριο σε περιοχές τριών δήμων της Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF
Related image
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο περιοχές σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, διακοπή ρεύματος είναι προγραμματισμένη, από τις  8:00 έως τις 11:00 στην ΒΙ.ΠΕ.θ. τα εργοστάσια Κουτλας, Χατζηαγγελιδης, Ασκο α.ε., Δομική ανάπτυξη, Γενικου Εμπορίου, Πλαισιο α.ε, Ιονιαν καλκ, Αrvanco, Logisticks, Palatiana & φ/β Παλαπλαστ α.ε, στον δήμο Δέλτα.
Από τις 08:30 έως τις 14:30 χωρίς ρεύμα θα μείνουν επίσης στον δήμο Δέλτα όλος ο οικισμός Βραχιάς προς περιφερειακό δρόμο Κυμίνων με τα βουστάσια, αντλιοστάσια Τοεβ Βραχιάς, Νηρηις, Μυδικη βορείου Ελλάδος τα βουστάσια στα κύμινα Παπαδόπουλος, Τζικα, Τρικαλινός.
Χωρίς ρεύμα θα είναι από τις 09:00 έως τις 12:00 στην περιοχή Σίνδου το τυπωτήριο Πιττα και οι δρόμοι Παύλου Μελά, Εθν. Αντίστασης, 28 Οκτωβρίου, 25 Μαρτίου, Α. Τρίτση, Δαβάκη, Ολύμπου, Βασ. Γεωργιου α', Βασ. Γεωργίου β'.
Ακόμη, διακοπή ηλεκτροδότησης είναι προγραμματισμένη από 08:00 έως τις 12:00 οι καταναλωτές που βρίσκονται σε ολόκληρη την Δ.Κ. Καρδίας  και από 08:00 έως τις 14:00 οι καταναλωτές που βρίσκονται εκατέρωθεν της επαρχ. Οδού Ταγαράδων – Βασιλικών από τους Ταγαράδες μέχρι την είσοδο της Σουρωτής . Συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών των Δ.Κ. Ταγαράφων  και Αγ. Παρασκευής, στον δήμο Θέρμης.
Χωρίς ρεύμα θα είναι, από τις 08:30 έως τις 11:00 οι καταναλωτές στην περιοχή Σοχού το κέντρο υγείας, βιοτεχνία Ερμης, γυμνάσιο λύκειο, περιοχή ΟΤΕ, δρόμος Νιγρίτας, περιοχή Μαρασι & ζαχαροπλαστείο Φιλτση, στον δήμο Λαγκαδά. Τέλος, διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί στην περιοχή του Σοχού τα αντλιοστάσια περιοχή Ρακοβο, κατασκήνωση Αγ. Γεωργίου Ρακοβο, κεραία Σοχός fm & παλιό αναψυκτήριο από τις 11:00 έως τις 14:00.

Θεσσαλονίκη: Πτώση νεαρής από 5ο όροφο πολυκατοικίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσε τα ξημερώματα νεαρή, η οποία μεταφέρθηκε ζωντανή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν από τις 05.00, 27χρονη γυναίκα έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Τσιμισκή, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρατήθηκε από τις τέντες και βρέθηκε στον ακάλυπτο.
Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα προκειμένου να την απεγκλωβίσουν, αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Εικόνες καταστροφής μετά από τα χθεσινά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
Σκηνικό καταστροφής άφησαν πίσω τους τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Στους δρόμους στην περιοχή των Εξαρχείων στήθηκαν οδοφράγματα, με αντιεξουσιαστές να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικά. Στην οδό Στουρνάρη επιστρατεύθηκαν οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά των οποίων οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ.
Έως τα μεσάνυχτα η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ ομάδα νεαρών εκτόξευσε πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.
Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου και έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Η ένταση μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε συνολικά σε 52 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 15 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Σελίδα 2 από 589

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Οικονομία | 11.12.2018

Καταργείται με τροπολογία ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

News image

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε...

Ελλάδα | 11.12.2018

Ο 19χρονος ισχυρίστηκε πως βιάστηκε στις φυλακές του Αυλώνα

News image

Υπονοούμενα πως τον βίασαν στις φυλακές του Αυ...

Οικονομία | 11.12.2018

Επιδότηση κατά 50% εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών

News image

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα τεθεί σε ισχ...

Κόσμος | 11.12.2018

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η γαλλική οικονομία

News image

Στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθ...

Κόσμος | 11.12.2018

Απέσυρε την ψηφοφορία για το Brexit η Μέι

News image

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου...

Ελλάδα | 10.12.2018

Παραμένει στη φυλακή ο Σάββας Ξηρός, απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης

News image

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο  Εφετών Πειραιά τ...

Κόσμος | 10.12.2018

Μαρακές: Eγκρίθηκε επισήμως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

News image

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ο...

Τοπικά Νέα | 10.12.2018

Σφοδρή σύγκρουση δύο φορτηγών στα διόδια Ωραιοκάστρου - Ένας νεκρός

News image

Σοβαρό τροχαίο με έναν νεκρό σημειώθηκε νωρίτε...

Αθλητισμός | 10.12.2018

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Τα ματς που ολοκληρώνουν την 13η αγωνιστική τη...

Ελλάδα | 10.12.2018

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

News image

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση τ...

Αθλητισμός | 10.12.2018

Στη Ρίβερ Πλέιτ το Κόπα Λιμπερταδόρες

News image

Η Ρίβερ Πλέιτ είναι η νικήτρια του Κόπα Λιμπερ...

Τοπικά Νέα | 09.12.2018

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 59χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Επανομή

News image

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σ...

Αθλητισμός | 09.12.2018

ΠΑΟΚ – ΛΑΡΙΣΑ 2-1

News image

ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 2-1 Γκολ: 36' Νούνιτς (ΑΕΛ), 45'...

Κόσμος | 09.12.2018

Σαλβίνι: Ο Μακρόν ευθύνεται για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία

News image

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σ...

Αθλητισμός | 09.12.2018

Ο Ατρόμητος, 4-2 τον Άρη στο Περιστέρι

News image

Ο Ατρόμητος επικράτησε στο Περιστέρι του Άρη μ...

Αθλητισμός | 09.12.2018

Football League: Κερδισμένος ο Βόλος

News image

Με κερδισμένο τον Βόλο αλλά τον Απόλλωνα Λάρισ...

Πολιτική | 09.12.2018

Αλ. Τσίπρας: Στο Μαρακές, για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

News image

Στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης το...

Αθλητισμός | 09.12.2018

Μεγάλη νίκη ο ΟΦΗ, 3-1 τον Παναθηναϊκό

News image

Ο ΟΦΗ πανηγύρισε μία σημαντική νίκη, καθώς στο...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 10328397

Έχουμε 253 επισκέπτες online