Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Τοπικά Νέα

"Μακεδονικό": Ένα γεύμα αλλιώτικο από τ' άλλα

E-mail Εκτύπωση PDF
"Μακεδονικό": Ένα γεύμα αλλιώτικο από τ' άλλα
Την ώρα που το αποκαλούμενο «Σκοπιανό» προσλαμβάνει διαστάσεις μείζονος αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα Σκόπια), ένας μη πολιτικός παράγων αλλά με σαφή πολιτική άποψη, ο «χρήσιμος απρόβλεπτος», ανέλαβε να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων με μοναδικό στόχο να ξεπαγώσει το κλίμα και να δημιουργηθούν συνθήκες ψύχραιμου διαλόγου.
Πολλά χρόνια μετά το περίφημο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με τον μακαριστό Χριστόδουλο να σείει τα
λάβαρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ένα εκατομμύριο κόσμος να εναντιώνεται στο όνομα «Μακεδονία» που διεκδικούσε η FYROM, οι συνθήκες στην περιοχή έχουν αλλάξει τόσο ώστε να επιβάλουν την δυναμική εξεύρεσης λύσης στο λεγόμενο ονοματολογικό ζήτημα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο άνθρωπος «Maverick», δηλαδή απρόβλεπτος, όσον αφορά τον εσωτερικό διάλογο για πολύ κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου όπως Εβραϊσμός και Θεσσαλονίκη, σχέσεις Θεσσαλονίκης με το τουρκικό στοιχείο κλπ, ανέλαβε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή «να φιλοξενήσει» ατύπως την έναρξη ενός σύγχρονου διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Έτσι προέκυψε το περίφημο γεύμα με τον ηγέτη της γειτονικής βαλκανικής χώρας κ. Ζάεφ.
Αυτό δεν έγινε από μόνο του. Μία σειρά από ενδείξεις έχουν εδώ και καιρό αποκαλύψει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Από την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο, τη Βοσνία αλλά και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, με μία Σερβία η οποία επιχειρεί να ακολουθήσει τον πολύ δύσκολο δρόμο της ισορροπίας μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέρχεται στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας με χρονικό ορίζοντα τον Ιούλιο του 2018 και την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές πως η Συμμαχία καθώς και ο ευρωπαϊκός παράγων συνολικά επιθυμούν την ενσωμάτωση της FYROM στους δυτικούς θεσμούς και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή. Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ και η επανάκαμψη των κεντροαριστερών πολιτικών δυνάμεων ανοίγουν τον δρόμο, ή μάλλον την προοπτική, για μία επίλυση της ιστορικής εκκρεμότητας με την Ελλάδα.
Η νέα πραγματικότητα δεν διέφυγε της προσοχής του βρετανικού Guardian, ο οποίος σε ανταπόκριση από την Αθήνα που υπογράφει η Έλενα Σμιθ δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην σημειολογία του γεύματος μεταξύ των κ.κ. Μπουτάρη και Ζάεφ. Η Έλενα Σμιθ η οποία συζήτησε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης καταγράφει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είτε ως συνθηματολογία, είτε ως ανακλαστικά, είτε ως ιστορικά ασύμμετρες απώλειες έχουν στοιχειώσει όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων αλλά το σύνολο σχεδόν των διαβαλκανικών σχέσεων 117 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς την ψύχραιμη παρατηρητικότητα των Βρετανών των οποίων ως ένα σημείο δημιούργημα είναι ο σύγχρονος γεωπολιτικός χάρτης των Βαλκανίων.
Γράφει λοιπόν ο Guardian στο άρθρο που τιτλοφορείται «Μετά από 2.300 χρόνια, το πνεύμα του ήρωα πολεμιστή πλανάται πάνω από την ειρηνευτική προσπάθεια για τη Μακεδονία»:
«Δεν ήταν συνηθισμένο γεύμα ούτε για τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ούτε για τον φιλοξενούμενό του, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο άντρες έστειλαν το μήνυμα ότι οι παλιές εχθρότητες ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η εθνικιστική ρητορεία, που έχει φέρει στα μαχαίρα για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα την Ελλάδα με τον βόρειο γείτονά της.
»H απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μια ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες -και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- θα λυθεί σύντομα», γράφει ο Guardian. Και παραθέτει δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη: «Θέλουν να το λύσουν και πιστεύω ότι θα λυθεί το 2018. Αν όχι τώρα, τότε πότε;».
H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παραιτηθεί από «την ιδιοκτησία του ανθρώπου που κάποτε κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας», όπως αναφέρει. «”Εγκαταλείπω τον ισχυρισμό ότι η Μακεδονία είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Αλεξάνδρου. Η ιστορία δεν ανήκει μόνον σ’ εμάς, αλλά και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες”, είπε. Και αποκήρυξε την εκστρατεία του εθνικιστή προκατόχου του, Νίκολα Γκρούεφσκι, που όρθωσε ένα πελώριο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έδωσε το όνομα του στρατηλάτη στο αεροδρόμιο, αυτοκινητόδρομο και στάδια της ΠΓΔΜ πυροδοτώντας τις κατηγορίες στην Αθήνα ότι τα Σκόπια κλέβουν σύμβολα και ήρωες της αρχαίας Ελλάδας για να υποστηρίξουν την αξίωσή τους για το όνομα.»
Και συνεχίζει: «Η Realpolitik και οι φόβοι της ρωσικής ανάμειξης στα Βαλκάνια φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει. Η κόντρα [των δύο χωρών] ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ενσωμάτωση της φτωχής “Μακεδονίας” στη Δύση. Ο ένθερμος φιλοευρωπαίος Ζάεφ έχει καταστήσει προτεραιότητα την εισδοχή στην ΕΕ. Η Ελλάδα, που διέρχεται οικονομική κρίση το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, θα βγει κερδισμένη αν αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Σε μια κίνηση που εκλήφθηκε ως μεγάλος συμβιβασμός η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα που θα μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Οι προτάσεις τροποποίησης του ονόματος έχουν περιλάβει γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως "Άνω", "Νέα" ή "Βόρεια" Μακεδονία. Ως επί το πλείστον, οι Έλληνες επιμένουν να αποκαλούν Σκόπια την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Fyrom) και Σκοπιανούς τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Πριν από 25 χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης φωνάζοντας “Η Μακεδονία είναι ελληνική!”. Τώρα η πόλη υποδέχεται ως τουρίστες τους Σλάβους γείτονες. “Τυφλωθήκαμε για πολύ μεγάλο διάστημα από αυτή την εθνικιστική τρέλα και τη λαϊκίστικη προπαγάνδα”, λέει ο δήμαρχος. «Θα πάω τον Ζάεφ στην καλύτερη ψαροταβέρνα και αναμφίβολα ο Μέγας Αλέξανδρος θα είναι κομμάτι της κουβέντας μας, αλλά προτεραιότητά μου θα είναι να διασφαλίσω επίσης ότι θα περάσει καλά ο φιλοξενούμενός μου”» καταλήγει η ανταπόκριση της εφημερίδας.
voria.gr,zougla.gr

Θεσσαλονίκη: Ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ

E-mail Εκτύπωση PDF
Ιδιωτική επίσκεψη εν όψει της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη μαζί με την οικογένειά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουταρης παρέθεσε δείπνο στον κ. Ζάεφ σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης το βράδυ του Σαββάτου.
Ο κ. Μπουτάρης είχε απευθύνει πρόσκληση στον κ. Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ τον Νοέμβριο.
naftemporiki.gr

Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν 10 εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων

E-mail Εκτύπωση PDF
Δέκα εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη.
Το λαθραία τσιγάρα ανιχνεύτηκαν αρχικά από ειδικό σκύλο, σε κοντέινερ με προορισμό τη χώρα μας.
Εν συνεχεία το φορτίο σαρώθηκε με το νέο μηχάνημα X-RAY του τελωνείου.
Το εμπόρευμα είχε δηλωθεί στα χαρτιά σαν «ηλεκτρικές γιρλάντες για τα Χριστούγεννα».
Οι αναλογούσες επιβαρύνσεις από φόρους και δασμούς ανέρχονται στα 1,9 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΜΠΕ,naftemporiki.gr

Εντάσεις στον ΟΛΘ για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης

E-mail Εκτύπωση PDF
Με ένταση μεταξύ της απερχόμενης διοίκησης του ΟΛΘ ΟΛΘ και του ΤΑΙΠΕΔ-βασικού μετόχου της εταιρείας, που έφτασε μέχρι την αποστολή εξωδίκου, εξελίσσονται οι προβλεπόμενες στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης διαδικασίες ορισμού μεταβατικής διοίκησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και την ανάληψη του μάνατζμεντ από την Κοινοπραξία των επενδυτών (Κοινοπραξία DIEP GmbH - Terminal Link SAS - BELTERRA Investments Ltd).
Για μια ακόμη φορά χθες ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. Κώστας Μέλλιος αρνήθηκε να εκπληρώσει αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Δ.Σ. του οργανισμού το θέμα του ορισμού ημερομηνίας σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης με το θέμα του ορισμού μεταβατικής διοίκησης. Η άρνηση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΤΑΙΠΕΔ, που απέστειλε εξώδικο επιστολή, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε να παραλάβει ο κ. Μέλλιος και παραδόθηκε σε άλλα μέλη της διοίκησης. Τελικά, έπειτα από αρκετές ώρες έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι ότι το Δ.Σ. της εταιρείας θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα, στις 10 το πρωί.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επεσήμαναν στη «Ν» ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ΟΛΠ και ότι η Γ.Σ. για τον ορισμό της μεταβατικής διοίκησης μπορεί να πραγματοποιηθεί 20 ημέρες μετά τη σχετική απόφαση του Δ.Σ.
Στην επικείμενη αυτή έκτακτη Γ.Σ. αναμένεται να αποφασιστεί η αλλαγή όλων ή τουλάχιστον μερικών από τα βασικά στελέχη της σημερινής διοίκησης, δηλαδή του προέδρου κ. Μέλλιου, του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μακρή και του αντιπροέδρου κ. Ρούτου. Αρνητική στάση τήρησε χθες η απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΘ και στο αίτημα μέλους του Δ.Σ., συγκεκριμένα του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Βλάχου, να αναγνώσει επιστολή του Ταμείου προς το Δ.Σ. της εταιρείας.
Στο μεταξύ, ουδέν νεώτερον υπάρχει από πλευράς πολιτείας στην κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας οκτώ παραγωγικών φορέων της βόρειας Ελλάδας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόφαση των τελωνειακών υπαλλήλων να καταργήσουν τη νυχτερινή βάρδια στην Πύλη 16 του ΟΛΘ από τις 16 Σεπτεμβρίου και εξής, η οποία έχει επιφέρει απώλεια πλοίων και φορτίων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις στη διακίνηση των προϊόντων τους. Την ανακοίνωση υπέγραφαν οι πρόεδροι, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης Βασίλης Καμπάκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Κοσμίδης.
naftemporiki.gr

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα σε εργοστάσιο πλαστικών υλών στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης.
Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά έχει αυτή τη στιγμή οριοθετηθεί.
Σημειώνεται πως στις εγκαταστάσεις όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά συστεγάζονται ακόμη δύο επιχειρήσεις.

Σελίδα 10 από 535

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Τοπικά Νέα | 22.02.2018

Διανομή τροφίμων για δικαιούχους ΤΕΒΑ σήμερα από τον δήμο Θέρμης

News image

Διανομή τροφίμων θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέ...

Ελλάδα | 22.02.2018

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ δυτικά της Ζακύνθου

News image

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακ...

Αθλητισμός | 22.02.2018

Τα ματς της Πέμπτης-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Ο κρίσιμος επαναληπτικός της ΑΕΚ στο Κιέβο απέ...

Αθλητισμός | 22.02.2018

Champions League: Σεβίλλη-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0 , Σαχτάρ Ντόνετσκ-Ρόμα 2-1

News image

Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους «8» τ...

Οικονομία | 22.02.2018

Moody’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες

News image

Κατά δύο βαθμίδες, σε «Β3» από «Caa2» προηγουμ...

Πολιτική | 22.02.2018

Υπόθεση Novartis: Προανακριτική και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

News image

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής...

Πολιτική | 21.02.2018

Αντ. Σαμαράς: Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω

News image

«Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντ...

Κόσμος | 21.02.2018

Ακιντζί: Απροθυμία των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν τον φυσικό πλούτο

News image

Για απροθυμία των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν ...

Πολιτική | 21.02.2018

Βουλή: Διαξιφισμοί χωρίς τέλος για Novartis

News image

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή μ...

Αθλητισμός | 21.02.2018

Ο Αρετόπουλος στο ντέρμπι της Τούμπας

News image

Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος ορίστηκε από την ΚΕΔ ...

Κόσμος | 21.02.2018

Μέρκελ με Ζάεφ: «Ποτέ δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά σε λύση για το όνομα»

News image

Ποτέ άλλοτε στα τελευταία 10 χρόνια δεν ήμαστα...

Πολιτική | 21.02.2018

Τηλεφώνημα στήριξης Μητσοτάκη σε Αναστασιάδη

News image

Την αμέριστη στήριξή του στην Κύπρο, εν μέσω τ...

Τοπικά Νέα | 21.02.2018

Ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης ανακαλύφθηκε στο μετρό Θεσσαλονίκης

News image

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως κ...

Αθλητισμός | 21.02.2018

Τα ματς της Τετάρτης-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Τα παιχνίδια Σεβίλλη–Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κα...

Αθλητισμός | 21.02.2018

Champions League:Τσέλσι-Μπαρτσελόνα 1-1 , Μπάγερν Μονάχου-Μπεσίκτας 5-0

News image

Tον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα προημι...

Τοπικά Νέα | 21.02.2018

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

News image

Τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγ...

Πολιτική | 21.02.2018

Διχάζουν οι δέκα κάλπες για το σκάνδαλο Novartis

News image

Κορυφώνεται σήμερα η πολιτική σύγκρουση κυβέρν...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 8514658

Έχουμε 353 επισκέπτες online