Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Τοπικά Νέα

Νοτοπούλου: «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων»

E-mail Εκτύπωση PDF
Νοτοπούλου: «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων»
Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, οι οποίες θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την έναρξη της ομιλίας της στην διημερίδα που άρχισε σήμερα, στην Έδεσσα, με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης».
Όπως επεσήμανε η κα Νοτοπούλου, επανέρχεται το «Δικαίωμα στην πόλη» που θέτει ως στόχο ο Ανρί Λεφέβρ, το οποίο «για να επιτευχθεί, απαιτείται η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι κοντά στον πολίτη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να είναι σε θέση να δίνει άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες, η ανάδειξη των προβλημάτων τους και η ανάπτυξη άμεσης δράσης για την επίλυσή τους πρέπει να είναι από τα βασικά καθήκοντα των τοπικών αρχών στις βιώσιμες πόλεις».
«Επιδίωξη μας», είπε η κα Νοτοπούλου, «είναι η θεσμική ολοκλήρωση και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας και η καλύτερη οργάνωση της. Ένα σημαντικό στοίχημα είναι η αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δήμοι ήταν μεγάλα θύματα των μνημονίων. Με επιμονή και αγώνα, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυξήσαμε τους ΚΑΠ , και ήρθε ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ να αναστηλώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στοχεύουμε στην περαιτέρω εμπέδωση της αποκέντρωσης ώστε οι δήμοι να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους».
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Νοτοπούλου σημείωσε πως «είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για μια ριζική μεταρρύθμιση ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεπεράσει τα χρόνια δομικά της προβλήματα. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, ως κατεξοχήν λαϊκός δημοκρατικός θεσμός».
«Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνησή μας, με τον Σύντροφο Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, προχώρησε στην ψήφιση του Νόμου 4555/2018, γνωστού ως "Κλεισθένη", για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της συμμετοχής και την βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα μιας βαθιάς και ολιστικής μεταρρύθμισης που οραματιζόμαστε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι «με την νομοθετική αυτή παρέμβαση φιλοδοξούμε να διορθώσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα του "Καλλικράτη" και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να συμμετέχουν στις τοπικές υποθέσεις».
Όπως υπογράμμισε η κα Νοτοπούλου, «ο "Κλεισθένης" ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης με πολλαπλασιαστική δύναμη. Σε επίπεδο οργάνωσης, κατηγοριοποιεί τους δήμους προκειμένου να είναι δυνατή η υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και στοχευμένων ενισχύσεων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού να συστήνουν, μόνοι τους ή μεταξύ τους ή σε συνεργασία με άλλους φορείς του Δημοσίου, εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για μία δυνατότητα που διευρύνει το πεδίο δράσης των ΟΤΑ δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες».
«Από την άλλη, οι Περιφέρειες, αποκτούν τη δυνατότητα να ιδρύουν επιχειρήσεις συνεργασίας περιφερειών και να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις. Έτσι μετατρέπονται σε παράγοντες που μπορούν να εκκινήσουν νέα αναπτυξιακά εγχειρήματα», πρόσθεσε.
Τόνισε δε πως «στο αμιγώς διοικητικό πεδίο, ενδυναμώνεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση, μέσω της ενίσχυσης των κοινοτήτων. Αλλάζουν οι δομές ελέγχου και οι διαδικασίες εποπτείας των ΟΤΑ ως προς τον έλεγχο νομιμότητας» ενώ υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «το γεγονός πως η διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού γίνεται συμμετοχική, πάγιο αίτημα της Αριστεράς και Κινήματος».
Η υφυπουργός εξήγησε ότι με τον "Κλεισθένη" «ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων και επεκτείνεται και σε επίπεδο Περιφέρειας» και είπε πως «είναι η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει συμμετοχικά εργαλεία στην διοίκηση της πόλης. Να είναι εν γένει φιλική κι ανοικτή απέναντι σε κοινωνικές και λαϊκές πρωτοβουλίες αυτό-οργάνωσης από τα κάτω».
«Σε αυτή την δημοκρατική τομή που συνιστά ο "Κλεισθένης", δεν θα μπορούσαμε παρά να εντάξουμε και την διάσταση του φύλου. Η καθιέρωση ποσόστωσης 40% ενισχύει την συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων κι αποτελεί ένα ακόμα μέτρο υπέρ της προώθησης της ισότητας των φύλων» επεσήμανε ενώ τόνισε ότι «η έμφυλη διάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ενταχθεί ως προτεραιότητα στην κυβερνητική μας πολιτική».
«Το πιο κομβικό σημείο στην συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής», είπε η κα Νοτοπούλου και εξήγησε ότι «για αυτό τον λόγο, σε αυτό το σημείο επικεντρώνονται οι αντιδράσεις από τις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Από τις δυνάμεις που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παραμείνει υποβαθμισμένη και όμηρος του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Οι δυνάμεις και διατείνονται ότι δήθεν τους ενοχλούν οι κομματικές υποψηφιότητες. Ενώ οι ίδιοι στέκονται αμυντικά στις συνέργειες. Η απλή αναλογική είναι λαϊκή επιλογή. Η ψήφιση της απλής αναλογικής είναι μια τομή, πιστή στα ιδανικά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις αντιστροφής του ελλείμματος αντιπροσωπευτικότητας, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο πολιτικό μας σύστημα, κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Με κορύφωση την μνημονιακή περίοδο».
Τόνισε επίσης ότι μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση είναι η προώθηση της ψηφιακής Αυτοδιοίκησης και την ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
«Αφήνουμε πίσω το παλιό. Αλλάζουμε τη χώρα. Είναι κοινωνική απαίτηση. Όποιοι δεν θέλουν την αλλαγή, την υποσκάπτουν». Σημείωσε επίσης ότι «οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια κρίσιμη μάχη. Μια μάχη που πρέπει να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να υπερασπιστούμε την προοδευτική αυτή μεταρρύθμιση και να εξασφαλίσουμε την θετική προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης».
zougla.gr

Διακοπές ρεύματος αύριο σε περιοχές τριών δήμων της Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF
Related image
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο περιοχές σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, διακοπή ρεύματος είναι προγραμματισμένη, από τις  8:00 έως τις 11:00 στην ΒΙ.ΠΕ.θ. τα εργοστάσια Κουτλας, Χατζηαγγελιδης, Ασκο α.ε., Δομική ανάπτυξη, Γενικου Εμπορίου, Πλαισιο α.ε, Ιονιαν καλκ, Αrvanco, Logisticks, Palatiana & φ/β Παλαπλαστ α.ε, στον δήμο Δέλτα.
Από τις 08:30 έως τις 14:30 χωρίς ρεύμα θα μείνουν επίσης στον δήμο Δέλτα όλος ο οικισμός Βραχιάς προς περιφερειακό δρόμο Κυμίνων με τα βουστάσια, αντλιοστάσια Τοεβ Βραχιάς, Νηρηις, Μυδικη βορείου Ελλάδος τα βουστάσια στα κύμινα Παπαδόπουλος, Τζικα, Τρικαλινός.
Χωρίς ρεύμα θα είναι από τις 09:00 έως τις 12:00 στην περιοχή Σίνδου το τυπωτήριο Πιττα και οι δρόμοι Παύλου Μελά, Εθν. Αντίστασης, 28 Οκτωβρίου, 25 Μαρτίου, Α. Τρίτση, Δαβάκη, Ολύμπου, Βασ. Γεωργιου α', Βασ. Γεωργίου β'.
Ακόμη, διακοπή ηλεκτροδότησης είναι προγραμματισμένη από 08:00 έως τις 12:00 οι καταναλωτές που βρίσκονται σε ολόκληρη την Δ.Κ. Καρδίας  και από 08:00 έως τις 14:00 οι καταναλωτές που βρίσκονται εκατέρωθεν της επαρχ. Οδού Ταγαράδων – Βασιλικών από τους Ταγαράδες μέχρι την είσοδο της Σουρωτής . Συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών των Δ.Κ. Ταγαράφων  και Αγ. Παρασκευής, στον δήμο Θέρμης.
Χωρίς ρεύμα θα είναι, από τις 08:30 έως τις 11:00 οι καταναλωτές στην περιοχή Σοχού το κέντρο υγείας, βιοτεχνία Ερμης, γυμνάσιο λύκειο, περιοχή ΟΤΕ, δρόμος Νιγρίτας, περιοχή Μαρασι & ζαχαροπλαστείο Φιλτση, στον δήμο Λαγκαδά. Τέλος, διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί στην περιοχή του Σοχού τα αντλιοστάσια περιοχή Ρακοβο, κατασκήνωση Αγ. Γεωργίου Ρακοβο, κεραία Σοχός fm & παλιό αναψυκτήριο από τις 11:00 έως τις 14:00.

Θεσσαλονίκη: Πτώση νεαρής από 5ο όροφο πολυκατοικίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσε τα ξημερώματα νεαρή, η οποία μεταφέρθηκε ζωντανή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν από τις 05.00, 27χρονη γυναίκα έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Τσιμισκή, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρατήθηκε από τις τέντες και βρέθηκε στον ακάλυπτο.
Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα προκειμένου να την απεγκλωβίσουν, αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Εικόνες καταστροφής μετά από τα χθεσινά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
Σκηνικό καταστροφής άφησαν πίσω τους τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Στους δρόμους στην περιοχή των Εξαρχείων στήθηκαν οδοφράγματα, με αντιεξουσιαστές να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικά. Στην οδό Στουρνάρη επιστρατεύθηκαν οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά των οποίων οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ.
Έως τα μεσάνυχτα η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ ομάδα νεαρών εκτόξευσε πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.
Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου και έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Η ένταση μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε συνολικά σε 52 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 15 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Νέα επεισόδια με μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF
Νέα επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ομάδα κουκουλοφόρων, έχοντας ως ορμητήριο το ΑΠΘ, επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα σε δυνάμεις των ΜΑΤ επί της οδού Εγνατίας.
Από τις μολότοφ ξέσπασε πυρκαγιά και σε οικίσκο στο εργατάξιο του Μετρό που βρίσκεται στο σημείο.
Οι δυνάμεις των MAT απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.
Ένταση είχε επικρατήσει και νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, στο περιθώριο της πορείας για τον Αλ. Γρηγορόπουλο.

Σελίδα 4 από 590

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Τοπικά Νέα | 17.12.2018

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο φως ρωμαϊκό υπόκαυστο λουτρό του 4ου αιώνα μ.Χ.

News image

Ρωμαϊκό λουτρό,  συνολικού βάρους περίπου 50 τ...

Αθλητισμός | 17.12.2018

ΠΑΟΚ: Τέλος η σεζόν για τον Βέρνμπλουμ

News image

Σοκ στον ΠΑΟΚ με τον Πόντους Βέρνμπλουμ, ο οπο...

Αθλητισμός | 17.12.2018

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 1-2

News image

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 1-2 Γκολ: 41' Πρίγιοβιτς...

Αθλητισμός | 17.12.2018

Europa League: Απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου ο Ολυμπιακός

News image

Την Ντιναμό Κιέβου θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακ...

Κόσμος | 17.12.2018

Τεταμένες οι σχέσεις Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης - Μόσχας

News image

Μετά την εκλογή του ο προκαθήμενος της νέας αυ...

Ελλάδα | 17.12.2018

ΣΚΑΪ: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε

News image

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τ...

Πολιτική | 17.12.2018

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη για την τοποθέτηση βόμβας στον ΣΚΑΪ

News image

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τοποθέτησ...

Αθλητισμός | 17.12.2018

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το παιχνίδι του Λεβαδειακού με τον ΠΑΟΚ, με το...

Πολιτική | 17.12.2018

Ν. Παππάς: Απόλυτα καταδικαστέα η επίθεση στον ΣΚΑΪ

News image

Την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ καταδί...

Πολιτική | 17.12.2018

Μ. Σπυράκη: Να βρεθούν οι τρομοκράτες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά

News image

Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι απλώς καταδικ...

Πολιτική | 17.12.2018

ΚΙΝΑΛ: Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται

News image

Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούντ...

Πολιτική | 17.12.2018

ΚΚΕ: Καταδικαστέα η βομβιστική ενέργεια στον ΣΚΑΪ

News image

Καταδικαστέα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη βομβιστική...

Ελλάδα | 17.12.2018

Στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

News image

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έφθασε λίγο μετά τ...

Ελλάδα | 17.12.2018

Έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

News image

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 2.35 π.μ. στις ε...

Πολιτισμός | 16.12.2018

Αίγυπτος: Τάφο 4.400 χρόνων ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

News image

Σημαντική ανακάλυψη στην νεκρόπολη της Σακάρα ...

Τοπικά Νέα | 16.12.2018

Νοτοπούλου για Μπουτάρη: Όταν τον στηρίζαμε δεν ήταν κομματικό χρίσμα;

News image

Στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο ...

Αθλητισμός | 16.12.2018

Ολυμπιακός-Λαμία 3-0

News image

Ολυμπιακός-Λαμία 3-0 Γκολ: 32' Γκερέρο (Ολυ...

Αθλητισμός | 16.12.2018

Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 1-0

News image

Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 1-0 63' Χαμένο πέναλ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 10379792

Έχουμε 205 επισκέπτες online