Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ρωσικές επενδύσεις

E-mail Εκτύπωση PDF
«Μετά το Bloomberg, τους Financial Times, την ιταλική RAI, και το CNBC, σήμερα και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας» δηλώνει η Νέα Δημοκρατία.
Εν όψει της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα που αρχίζει σήμερα, ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο TASS, το οποίο στον πρόλογό του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως στις επαφές που θα έχει, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα,  Βιατσεσλάβ Βολοντίν, προσδοκά να έχει ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων, αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη τις προγραμματικές δεσμεύσεις της για ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και ευρύτερα την γεωπολιτική βαρύτητα, το κύρος και τον περιφερειακό ρόλο της. «Πιστεύω σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων. Η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι τής επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία. Θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με την ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα το 1979» αναφέρει.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, για να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, «οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των αντίστοιχων θεμελιωδών προτεραιοτήτων, την ειλικρινή συνεργασία και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κρατών. Στη βάση αυτών των θεμελιακών παραδοχών, πιστεύω ακράδαντα ότι η συστηματική επικοινωνία Ελλάδας-Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα θα ενισχύσει τη δυναμική της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μου για τη σταθερή και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στις προοπτικές επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, προσθέτοντας πως για τη Ν.Δ. αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Για τους τομείς που μπορούν να επενδύσουν ρωσικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στον αγροτικό τομέα, αλλά και στην υγεία και την αξιοποίηση ακινήτων. «Υπάρχουν άλλωστε, ήδη, ορισμένα επιτυχημένα δείγματα γραφής. Η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" στην Ήπειρο και η αγορά της από ρωσική εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης, την αύξηση των θέσεων εργασίας και παράλληλα την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Η "Δωδώνη" δείχνει τον δρόμο της στενότερης οικονομικής συνεργασίας που θα πρέπει ακολουθήσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις ρωσικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής για το άνοιγμά τους στις δυτικές αγορές. Μπορεί να συμβάλλει ώστε τα ρωσικά προϊόντα να γίνουν πιο εξωστρεφή και να απευθυνθούν πιο αποτελεσματικά στους καταναλωτές της Ε.Ε. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών ρωσικών επιτευγμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης εμπορικής αξίας. Και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές δυνατότητες δραστηριοποίησης» λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Παράλληλα, υποστηρίζει τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας, ως απαραίτητη αρχή, όπως λέει, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τονίζει δε πως στο πλαίσιο αυτό, και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, και την τελευταία απόφαση της Ε.Ε. για τους κανόνες που αφορούν τους αγωγούς, «εξετάζουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II και θεωρούμε πως πρέπει να ισχύσει το πλαίσιο που διαμορφώνει η Ε.Ε.».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στις ευρώ-ρωσικές σχέσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει την εκτίμηση πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομηθεί βήμα-βήμα, χωρίς τεχνητές κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις, η αμοιβαία κατανόηση κι ο σεβασμός στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. «Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι εκτόνωσης της σημερινής έντασης. Η Ευρώπη θα αξιολογούσε σοβαρά κάθε κίνηση της Μόσχας προς αυτή την κατεύθυνση. Επιθυμία μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων υπό τους όρους βεβαίως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η καλή γειτονία. Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση» δηλώνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την πολιτιστική συνεργασία ως έναν σημαντικό πυλώνα στήριξης των διμερών σχέσεων, καθώς, όπως λέει, για τους Έλληνες η κλασική ρωσική λογοτεχνία, αλλά και η πιο σύγχρονη, ήταν και παραμένει το κλειδί για την κατανόηση της ρωσικής ψυχής.
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει πως «αποτελεί τεκμηριωμένη θέση της Ν.Δ. ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη "μακεδονική" γλώσσα κι εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα ώστε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε να προστατεύσει σε απόλυτο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία. Και. βέβαια, έχω κάνει απολύτως σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση» τονίζει στο TASS ο κ. Μητσοτάκης.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Αθλητισμός | 24.03.2019

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Τα παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2020...

Κόσμος | 24.03.2019

Ερντογάν-πρόκληση: Μπορούμε να αλλάξουμε σε «τέμενος» την Αγία Σοφία

News image

Για μετονομασία της Αγίας Σοφίας σε «τέμενος» ...

Ελλάδα | 24.03.2019

Τζακ ποτ στο Τζόκερ - Οι τυχεροί αριθμοί

News image

Τζακ ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση του Τζόκερ τη...

Κόσμος | 24.03.2019

Ερντογάν: Στον ΟΗΕ το θέμα των Υψίπεδων του Γκολάν

News image

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Κόσμος | 24.03.2019

Ρωσική φρουρά για τον Μαδούρο

News image

Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν ...

Πολιτική | 24.03.2019

Κ. Παπακώστα: Πιθανή η μη υποψηφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

News image

Δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με τον ...

Κόσμος | 24.03.2019

ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε και δεύτερος επιζών του μακελειού στο Πάρκλαντ

News image

Ένας έφηβος επιζών του μακελειού του Πάρκλαντ,...

Κόσμος | 24.03.2019

Τρομακτική καραμπόλα 50 οχημάτων στο Λος Άντζελες

News image

Μια τρομακτική καραμπόλα στην οποία ενεπλάκησα...

Πολιτική | 24.03.2019

Π. Σκουρλέτης: Υπάρχει πολιτική συμφωνία Γεννηματά-Ν.Δ.

News image

«Η κ. Γεννηματά φαίνεται να μη μπορεί να εκφρά...

Αθλητισμός | 24.03.2019

Football League: Μοιρασιά για Απόλλωνα Πόντου και Παναχαϊκή

News image

Στο 0-0 έμειναν την Κυριακή ο Απόλλων Πόντου κ...

Κόσμος | 24.03.2019

Στους 446 οι νεκροί από τον καταστροφικό κυκλώνα στη Μοζαμβίκη

News image

Στους 446 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ...

Ελλάδα | 24.03.2019

Προσαγωγές στο Σύνταγμα λίγο πριν τη μαθητική παρέλαση

News image

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στο Σύνταγμα λίγο π...

Κόσμος | 24.03.2019

Σύροι και Ρώσοι αμφισβητούν τη νίκη εναντίον των τζιχαντιστών

News image

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας προς τον ΟΗΕ...

Πολιτική | 24.03.2019

Αποδοκιμασίες με μπουκάλια σε Βαρεμένο μετά την παρέλαση στη Μελβούρνη

News image

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο απεστα...

Αθλητισμός | 24.03.2019

Τα ματς της Κυριακής - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Τα παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2020...

Κόσμος | 24.03.2019

Νορβηγία 440 επιβάτες απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο «Viking Sky»

News image

Συνολικά 440 επιβάτες έχουν απομακρυνθεί μέχρι...

Κόσμος | 24.03.2019

Για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του κατηγορεί τον Γκουαϊδό ο Μαδούρο

News image

Για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του κατηγό...

Κόσμος | 24.03.2019

Γαλλία: Επεισοδιακές οι νέες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»

News image

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, κατά ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 11345699

Έχουμε 298 επισκέπτες online