Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Νέα αύξηση: Ανεβαίνει στα 9 λεπτά η τιμή της πλαστικής σακούλας

E-mail Εκτύπωση PDF
Image result for plastikes sakoyles
Στα 0,09 ευρώ αυξάνεται η χρέωση από τη νέα χρονιά, µε τις εισπράξεις να βαίνουν µειούµενες, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές προµηθεύονται όλο και περισσότερο επαναχρησιµοποιούµενες τσάντες
Τα 7,7 εκατοµµύρια ευρώ έφτασαν οι εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισµό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) µόνο για το πρώτο εξάµηνο της χρονιάς από το τέλος που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες από τον περασµένο Ιανουάριο και πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Να σηµειωθεί ότι το τέλος ύψους 3 λεπτών του ευρώ, το οποίο έφτασε µε τον ΦΠΑ τα 4 λεπτά, θα αυξηθεί στα 9 λεπτά (7 προ ΦΠΑ) ανά πλαστική σακούλα που θα αγοράζει ο καταναλωτής για τα ψώνια του από την προσεχή Πρωτοχρονιά. Υπενθυµίζεται ότι από το ανταποδοτικό τέλος για την πλαστική σακούλα έχουν εξαιρεθεί τα περίπτερα και οι υπαίθριες αγορές.
Συνολικά το ποσό που εισπράχθηκε µαζί µε τους φόρους την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 ξεπερνά τα 10 εκατοµµύρια ευρώ. Ωστόσο το συνολικό ποσό για το έτος δεν αναµένεται ακριβώς διπλάσιο, σύµφωνα µε τη διοίκηση του ΕΟΑΝ, καθώς η εκτίµηση είναι ότι η αγορά πλαστικών σακουλών και κατά συνέπεια και οι εισπράξεις από το περιβαλλοντικό τέλος θα βαίνουν µειούµενες, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές προµηθεύονται όλο και περισσότερο επαναχρησιµοποιούµενες τσάντες τουλάχιστον για τα καθηµερινά τους ψώνια.
Οπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, ∆ηµήτρης Πολιτόπουλος, το σχετικό πρόγραµµα σχεδιάζεται ήδη ώστε στις αρχές του 2019 να ξεκινήσει πιλοτικά σε 3-4 δήµους οι οποίοι θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά µεταξύ τους: «Θα επιλεγούν δήµοι νησιωτικοί, αστικοί, ηµιαστικοί και εκτιµάµε ότι το πιλοτικό πρόγραµµα θα έχει ξεκινήσει έως τον Φεβρουάριο».
untitled.png
Στη συνέχεια θα διενεργηθεί ένας µεγάλος διαγωνισµός προκειµένου το πρόγραµµα να επεκταθεί σε όλους τους δήµους της χώρας, καθώς στόχος είναι να διατεθεί µία επαναχρησιµοποιούµενη τσάντα ανά άτοµο βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2011, δηλαδή περίπου 10,8 εκατοµµύρια τσάντες.
Η διανοµή θα γίνει µέσω των δήµων και εκτιµάται ότι το σύνολο του πληθυσµού θα έχει καλυφθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του ΕΟΑΝ, τα χρήµατα που αναµένεται να εισπραχθούν από τις χρήσεις 2018 και 2019 επαρκούν οριακά για την κάλυψη του πληθυσµού.
Να σηµειωθεί ότι ύστερα από περίπου έντεκα µήνες εφαρµογής του µέτρου χρέωσης της πλαστικής σακούλας, εκτιµάται ότι η µείωση της χρήσης φτάνει περίπου το 60%-65% κατά µέσο όρο και έως και το 80% µεταξύ του δικτύου των σούπερ µάρκετ. Η επαρχία φαίνεται να έχει µικρότερες επιδόσεις, αλλά σαφής εικόνα αναµένεται στις αρχές του 2019 όταν οι παραγωγοί θα δηλώσουν τις µειώσεις που είχαν.
Λιγότερα δηµοτικά τέλη, για όσους επιτύχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης φέρνει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος
Υπολογίζεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει φτάσει περίπου στα µισά του στόχου που ήθελε τη µείωση της χρήσης από τα 250 τεµάχια ανά άτοµο τον χρόνο στα 90 στο τέλος του 2019. Σήµερα η χρήση υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τις 120-130 σακούλες ανά άτοµο. Παρά την ικανοποιητική πορεία του µέτρου µείωσης της πλαστικής σακούλας, πάντως, το ελληνικό σκορ στην ανακύκλωση παραµένει χαµηλό, µε τη χώρα να επιµένει να θάβει το 82% των αποβλήτων της και τα ποσοστά ανακύκλωσης να µην ξεπερνούν το 17%-18% και της κοµποστοποίησης το 3,5%-4%.
Οι δήµοι
Λιγότερα δηµοτικά τέλη στους δηµότες των ΟΤΑ, οι οποίοι θα επιτύχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, θα φέρει η απόφαση, την οποία θα υπογράψουν άµεσα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Στόχος είναι να κινητοποιηθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι δηµοτικές Αρχές καθώς η πλειονότητα των δήµων δεν κινείται µε γοργούς ρυθµούς στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσει στη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, µετάλλου και πλαστικού παρά το γεγονός ότι έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσµία όσον αφορά στους χώρους συνάθροισης κοινού.
Την κατάσταση αυτή θα επιχειρήσει να αλλάξει το υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρµόζοντας την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Οπως επεσήµανε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθµό της Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος: «οι δήµοι που θα κάνουν την µεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον Φο∆ΣΑ (Φορέας ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της περιοχής τους, ενώ όσοι επιλέγουν την ταφή των απορριµµάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα. Η χώρα µας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιµα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις χωµατερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιµα εάν δεν ανακυκλώνει».
Με το νέο σύστηµα τα απορρίµµατα κάθε δήµου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα απορρίµµατα πηγαίνει ένας δήµος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιµή της ταφής.
ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Οικονομία | 18.12.2018

«Λευκός καπνός» για το ιταλικό έλλειμμα

News image

«Λευκός καπνός» βγήκε για το ζήτημα του ιταλικ...

Πολιτική | 18.12.2018

Στη Ν.Δ. προσχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης

News image

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, προσχ...

Οικονομία | 18.12.2018

Διεύρυνση στα 300.000 ευρώ από το 2019 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελμα

News image

Την αυτοματοποιημένη διαδικασία διευθέτησης τω...

Τοπικά Νέα | 17.12.2018

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο φως ρωμαϊκό υπόκαυστο λουτρό του 4ου αιώνα μ.Χ.

News image

Ρωμαϊκό λουτρό,  συνολικού βάρους περίπου 50 τ...

Αθλητισμός | 17.12.2018

ΠΑΟΚ: Τέλος η σεζόν για τον Βέρνμπλουμ

News image

Σοκ στον ΠΑΟΚ με τον Πόντους Βέρνμπλουμ, ο οπο...

Αθλητισμός | 17.12.2018

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 1-2

News image

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 1-2 Γκολ: 41' Πρίγιοβιτς...

Αθλητισμός | 17.12.2018

Europa League: Απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου ο Ολυμπιακός

News image

Την Ντιναμό Κιέβου θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακ...

Κόσμος | 17.12.2018

Τεταμένες οι σχέσεις Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης - Μόσχας

News image

Μετά την εκλογή του ο προκαθήμενος της νέας αυ...

Ελλάδα | 17.12.2018

ΣΚΑΪ: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε

News image

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τ...

Πολιτική | 17.12.2018

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη για την τοποθέτηση βόμβας στον ΣΚΑΪ

News image

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τοποθέτησ...

Αθλητισμός | 17.12.2018

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το παιχνίδι του Λεβαδειακού με τον ΠΑΟΚ, με το...

Πολιτική | 17.12.2018

Ν. Παππάς: Απόλυτα καταδικαστέα η επίθεση στον ΣΚΑΪ

News image

Την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ καταδί...

Πολιτική | 17.12.2018

Μ. Σπυράκη: Να βρεθούν οι τρομοκράτες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά

News image

Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι απλώς καταδικ...

Πολιτική | 17.12.2018

ΚΙΝΑΛ: Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται

News image

Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούντ...

Πολιτική | 17.12.2018

ΚΚΕ: Καταδικαστέα η βομβιστική ενέργεια στον ΣΚΑΪ

News image

Καταδικαστέα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη βομβιστική...

Ελλάδα | 17.12.2018

Στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

News image

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έφθασε λίγο μετά τ...

Ελλάδα | 17.12.2018

Έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

News image

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 2.35 π.μ. στις ε...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 10382857

Έχουμε 176 επισκέπτες online