Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Ζάεφ: Δεν παραιτούμαι - Θα συνεχιστεί η διαδικασία πολιτικά

E-mail Εκτύπωση PDF
 Ζάεφ: Δεν παραιτούμαι -  Θα συνεχιστεί η διαδικασία πολιτικά
Σαφώς απογοητευμένος από την πολύ χαμηλή προσέλευση των πολιτών της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου των Σκοπίων, αρκέστηκε να πει πως το θετικό από την ψηφοφορία είναι το ότι όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν «ΝΑΙ».
«Σεβόμαστε τη γνώμη του λαού», είπε ο Ζόραν Ζάεφ συμπληρώνοντας πως «η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχιστεί πολιτικά» και πρόσθεσε ότι θα καλέσει από αύριο το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το οποίο αν και πρώτο κόμμα στη βουλή, βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Εν αναμονή μίας εκτενέστερης συνέντευξης Τύπου του Ζόραν Ζάεφ η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στη νύχτα, τα πρώτα συμπεράσματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος είναι τα εξής:
Η προσέλευση ήταν εξαιρετικά χαμηλή και προφανώς εθνοτικά ξεκάθαρη αφού τα αλβανικά κόμματα είχαν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών που σημαίνει πως οι πολίτες αλβανικής καταγωγής προσήλθαν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό να ψηφίσουν. Αντιθέτως το σλαβικό στοιχείο απείχε της διαδικασίας με έναν μαζικό τρόπο καταδεικνύοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών με όποια μορφή κι αν αυτή εμφανίζεται δεν γίνεται αποδεκτή
Το ερώτημα που ετέθη στους πολίτες δεν ήταν ένα ξερό «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως ήταν σύνθετο και εξαρτούσε την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η μαζική αποχή του σλαβικού στοιχείου ερμηνεύεται και ως απόρριψη του προσανατολισμού της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή η διαπίστωση προκαλεί το λογικό ερώτημα κατά πόσο οι έξωθεν παρεμβάσεις του διεθνούς παράγονται και ειδικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα απομάκρυνε το σλαβικό στοιχείο της ΠΓΔΜ από αυτόν τον προσανατολισμό.
Η Ρωσία εξ αρχής είχε ταχθεί αναφανδόν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών με δηλώσεις της ανώτατης ηγεσίας του Κρεμλίνου. Η αποχή από το δημοψήφισμα σημαίνει για τον ρωσικό παράγοντα, πως κέρδισε μία απίστευτη για τα δεδομένα και γεωπολιτικά πολύ σημαντική νίκη στα δυτικά Βαλκάνια, μετά την πρόσφατη ήττα της Ρωσίας με την ένταξη της μικρής αυτής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζόραν Ζάεφ είναι προφανές ότι θα επιχειρήσει να φέρει πλέον τη συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο επιχειρώντας να προσεταιριστεί αριθμό βουλευτών που θα του δώσει την περίφημη ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να κυρωθεί ότι μόνο η συμφωνία αλλά και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες παραπέμπει. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει. Η άλλη δυνατότητα του Ζάεφ είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Όμως με πιο σύνθημα θα κατέβει στις εκλογές αυτές, από τη στιγμή που η αποχή στο δημοψήφισμα κατέδειξε πως το σλαβικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ δεν ενστερνίζεται τις πολιτικές επιλογές του Ζόραν Ζάεφ όπως αυτές τουλάχιστον αποκρυσταλώνονται στη συμφωνία των Πρεσπών αφενός, και στον συνολικό προσανατολισμό της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Υπό τις παρούσες συνθήκες εκτιμάται πως το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO, από αύριο κιόλας θα ζητήσει την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ΕΕ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή είναι η επιλογή με την οποία είναι σύμφωνο το σλαβικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ
Η κατάσταση στη χώρα μετά το δημοψήφισμα είναι περισσότερο ρευστή από πριν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διεθνών παρατηρητών στα Σκόπια, το δημοψήφισμα αυτό «έκαψε» την προοπτική της αποδοχής της συμφωνίας των Πρεσπών, τον ίδιον τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ευρωπαϊκή και ατλαντική προοπτική της χώρας. Είναι προφανές πως ένας άλλος πολιτικός πόλος ενδεχομένως να αναδειχθεί από αυτή την ιστορία, ο οποίος φέρει το όνομα Νικόλα Δημητρόφ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πρώην μέλος του εθνικιστικού VMRO και ένας νέος πολιτικός ο οποίος διακατέχεται από έντονη φιλοδοξία.
Αναμένοντας και τις τοποθετήσεις των πολιτικών στα Σκόπια και το ξεκαθάρισμα των προθέσεών τους, είναι σαφές πως οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα επηρεάζουν άμεσα το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Η ενίσχυση του εθνικισμού στην ΠΓΔΜ θα λειτουργήσει ενισχυτικά των εθνικιστικών τάσεων και στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τον προσανατολισμό (τακτικό και στρατηγικό) τόσο των κομμάτων εξουσίας όσο και των μικροτέρων κομμάτων.
zougla.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Κόσμος | 23.02.2019

Βενεζουέλα: Τέσσερις στρατιώτες αυτομόλησαν στην Κολομβία

News image

Τέσσερις Βενεζουελάνοι στρατιώτες αυτομόλησαν ...

Πολιτική | 23.02.2019

Ανδ. Ξανθός: Έκθεση ιδεών το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την υγεία

News image

«Έκθεση ιδεών» και γενικόλογων εξαγγελιών, που...

Τοπικά Νέα | 23.02.2019

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

News image

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε...

Ελλάδα | 23.02.2019

Κοζάνη: Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό

News image

Χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν ...

Πολιτική | 23.02.2019

Το πρόγραμμα της Ν.Δ για την υγεία: Οι άξονες και οι προτεραιότητες

News image

Τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες το...

Κόσμος | 23.02.2019

Βενεζουέλα: Έκλεισαν τα σύνορα με Κολομβία - Στην Κουκουτά ο Γκουαϊδό

News image

Εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία έ...

Αθλητισμός | 23.02.2019

Τα ματς του Σαββάτου - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Πλήρη δράση σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ εντός κα...

Τοπικά Νέα | 23.02.2019

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη - Καθυστερήσεις σε πτήσεις

News image

Με χιόνια ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου η Θεσσα...

Κόσμος | 22.02.2019

Στην Κολομβία μεταβαίνει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

News image

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέ...

Κόσμος | 22.02.2019

Βίαια επεισόδια στα σύνορα Βραζιλίας και Βενεζουέλας - Μία νεκρή

News image

Μία γυναίκα έπεσε νεκρή και δεκάδες άλλοι τραυ...

Κόσμος | 22.02.2019

Λαβρόφ: Παρωχημένο το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο

News image

«Οι ξένες εγγυήσεις στην Κύπρο δεν ανταποκρίνο...

Αθλητισμός | 22.02.2019

Όλα τα ζευγάρια του Γιουρόπα Λιγκ

News image

Η Ντιναμό Κιέβου, που απέκλεισε τον Ολυμπιακό,...

Αθλητισμός | 22.02.2019

Όλα τα ζευγάρια του Γιουρόπα Λιγκ

News image

Η Ντιναμό Κιέβου, που απέκλεισε τον Ολυμπιακό, θ...

Κόσμος | 22.02.2019

Βρετανία: Παραιτήθηκε και ένατος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος

News image

Ο βουλευτής Ιαν Όστιν παραιτήθηκε από το Εργατ...

Ελλάδα | 22.02.2019

Απεβίωσε αιφνιδίως στρατιώτης της Προεδρικής Φρουράς μέσα στη μονάδα του

News image

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ...

Αθλητισμός | 22.02.2019

Τα ματς της Παρασκευής - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το ματς Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Χίμκι για την 23η ...

Αθλητισμός | 22.02.2019

Europa League: Αποκλεισμοι σοκ για Μπέτις, Γκενκ και Λεβερκούζεν

News image

Εντυπωσιακά σκορ και ανατροπές σημειώθηκαν σ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 11053138

Έχουμε 194 επισκέπτες online