Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Γιούνκερ: «Ηράκλειες οι προσπάθειες των Ελλήνων, και ας τις υποτιμούν ακόμη κάποιοι»

E-mail Εκτύπωση PDF
Με το μήνυμα της αλληλεγγύης άνοιξε την τέταρτη και τελευταία ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με το μήνυμα της ενότητας αποφάσισε να την κλείσει. Με μία συμβολική αναφορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να ζητήσει περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ε.Ε. ως εγγυητή της ειρήνης, και με μία ειδική μνεία στην Ελλάδα και τις «ηράκλειες προσπάθειές της», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αξιοποιήσει τη δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν να υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
«Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ όλα αυτά», τόνισε εξηγώντας ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει για την Ε.Ε. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι από το 2014, οπότε ανέλαβε χρέη προέδρου της Κομισιόν, δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη 12 εκατ. θέσεις εργασίας, «περισσότερες από τους πολίτες του Βελγίου», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. «Η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο 14,8%. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό. Είναι ωστόσο το χαμηλότερο από το 2000», πρόσθεσε.
Μήνυμα ενότητας
Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε να ανοίξει την ετήσια ομιλία του με μία ιστορική αναφορά. «Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος... Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».
Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου
Ο πυρήνας της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν ωστόσο – όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει – είναι η ανάγκη για την Ε.Ε. να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων. «Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», επεσήμανε. Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.
10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακεςέως το 2020
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική έως το 2020.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα και ότι οι λύσεις «κατά περίπτωση» δεν επαρκούν. «Παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα. Όπου υπάρχουν πρέπει να καταργηθούν, ήταν απαράδεκτο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν  τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό. Και κάλεσε την αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. να πάρει να κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε με κάθε νέο πλοίο να ψάχνουμε “ad-hoc” λύσεις γι’ αυτούς», τόνισε.
Brexit: Η Βρετανία δεν θα έχει την προνομιακή θέση που είχε ως κράτος-μέλος
Σε μία σύντομη αναφορά για το Brexit, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται τη βρετανική απόφαση να βγει από την Ένωση, αν και λυπάται γι’ αυτό και πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει ότι κάποιος που βγαίνει από την Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει την ίδια προνομιακή σχέση την οποία είχε όταν ήταν κράτος-μέλος της.
«Δεν είναι μέλος της ενιαίας αγοράς, ούτε μέλος ενός τμήματος της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε. Επίσης επεσήμανε ότι η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι αλληλέγγυα με την Ιρλανδία σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων. Παραταύτα, σχολίασε ότι μετά την 29η Μαρτίου του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πια μέλος της Ε.Ε., αλλά ένας στενός εταίρος και γείτονας.
«Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου», είπε.
Η διαδικασία του άρθρου 7, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, έχει ενεργοποιηθεί κατά της Πολωνίας για τις επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και μπορεί να φθάσει μέχρι την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας στην Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να αποφασίσει εάν το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία, για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τηρούνται, σε μία αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν ο οποίος είπε ότι εάν η απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επί της δικαστικής εξουσίας είναι αρνητική για την Βαρσοβία, η Πολωνία μπορεί να την αγνοήσει.
«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς το εξής: αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται. Είναι ζωτικής σημασίας, Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία κοινότητα δικαίου. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά», πρόσθεσε.
«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να σταματήσει»
Όσον αφορά την αλλαγή της ώρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι πρέπει να σταματήσει και ανακοίνωσε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στους ευρωπαϊκούς νόμους που υποχρεώνουν τις χώρες να αλλάζουν τα ρολόγια τους δύο φορές τον χρόνο. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν εάν οι πολίτες τους θέλουν να ζουν με τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα», επεσήμανε.
«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο»
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την Ευρώπη του σήμερα. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Αυτή είναι η ιστορία: τα κοινοβούλια και οι επιτροπές έρχονται και φεύγουν. Η Ευρώπη είναι εδώ για να μείνει. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατής, αλλά αρχιτέκτονας του κόσμου του αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Κόσμος | 23.09.2018

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Μπερλουσκόνι

News image

Υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 θα ...

Ελλάδα | 23.09.2018

Τζακ-ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ

News image

Τζακ-ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση του Τ...

Αθλητισμός | 23.09.2018

Νικητής ο ΠΑΟΚ 2-0 την ΑΕΚ

News image

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 Γκολ: 29', 59' Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ) ...

Πολιτική | 23.09.2018

Θύμα ξυλοδαρμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας

News image

Επίθεση από ομάδα περίπου 30 ατόμων δέχθηκε ο ...

Αθλητισμός | 23.09.2018

Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 3-0

News image

Γκολ: 5' Καμπετσής (Παναθηναϊκός), 45' Χατζηθε...

Πολιτική | 23.09.2018

Οριστικό! Ο Παχατουρίδης υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής

News image

Ένας από τους πιο πετυχημένους δημάρχους των τ...

Πολιτική | 23.09.2018

Δημοσκόπηση: 7,7% προβάδισμα για τη ΝΔ - Σταθερά εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ l

News image

Νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασ...

Κόσμος | 23.09.2018

ΗΠΑ, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ καταδικάζουν την επίθεση στο Ιράν

News image

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απέρρ...

Κόσμος | 23.09.2018

Κίνα: Η Καθολική Εκκλησία ορκίστηκε πίστη στο Κομμουνιστικό Κόμμα

News image

Η Καθολική Εκκλησία της Κίνας επαναβεβαίωσε σή...

Αθλητισμός | 23.09.2018

Ξάνθη-ΟΦΗ 3-0

News image

Ξάνθη-ΟΦΗ 3-0 Γκολ: 26', 40' Γέντρισεκ (Ξάν...

Ελλάδα | 23.09.2018

Μέτρα στήριξης των φοιτητών μετά τη φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

News image

Τη στήριξη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτ...

Ελλάδα | 23.09.2018

Ο «Ρουβίκωνας» πίσω από την παρέμβαση σε εκκλησία στα Εξάρχεια

News image

Ο «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη της παρέμβασ...

Ελλάδα | 23.09.2018

Άρδην αλλαγή του καιρού από την Τρίτη

News image

Άρδην αλλαγή του σκηνικού του καιρού αναμένεται ...

Ελλάδα | 23.09.2018

Ιερείς έκλεψαν λείψανο παιδιού της εποχής της Σφαγής της Χίου το 1822

News image

Ένα κρανίο που εικάζεται ότι ανήκει σε παιδί μ...

Κόσμος | 23.09.2018

Brexit:Το Λονδίνο κηρύσσει «ανένδοτο»

News image

Η Βρετανία είναι ανένδοτη ως προς τις προτάσει...

Ελλάδα | 23.09.2018

Αναχωρούν από τη Λέσβο ακόμη 400 αιτούντες άσυλο

News image

Ακόμη 400 αιτούντες άσυλο θα αποχωρήσουν τη Δε...

Κόσμος | 23.09.2018

Αυστρία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

News image

Μετά την ανάδειξη της Νάλες στην προεδρία του ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 9317517

Έχουμε 351 επισκέπτες online