Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Γιούνκερ: «Ηράκλειες οι προσπάθειες των Ελλήνων, και ας τις υποτιμούν ακόμη κάποιοι»

E-mail Εκτύπωση PDF
Με το μήνυμα της αλληλεγγύης άνοιξε την τέταρτη και τελευταία ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με το μήνυμα της ενότητας αποφάσισε να την κλείσει. Με μία συμβολική αναφορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να ζητήσει περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ε.Ε. ως εγγυητή της ειρήνης, και με μία ειδική μνεία στην Ελλάδα και τις «ηράκλειες προσπάθειές της», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αξιοποιήσει τη δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν να υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
«Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ όλα αυτά», τόνισε εξηγώντας ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει για την Ε.Ε. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι από το 2014, οπότε ανέλαβε χρέη προέδρου της Κομισιόν, δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη 12 εκατ. θέσεις εργασίας, «περισσότερες από τους πολίτες του Βελγίου», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. «Η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο 14,8%. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό. Είναι ωστόσο το χαμηλότερο από το 2000», πρόσθεσε.
Μήνυμα ενότητας
Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε να ανοίξει την ετήσια ομιλία του με μία ιστορική αναφορά. «Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος... Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».
Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου
Ο πυρήνας της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν ωστόσο – όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει – είναι η ανάγκη για την Ε.Ε. να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων. «Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», επεσήμανε. Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.
10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακεςέως το 2020
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική έως το 2020.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να διατηρηθεί ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα και ότι οι λύσεις «κατά περίπτωση» δεν επαρκούν. «Παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα. Όπου υπάρχουν πρέπει να καταργηθούν, ήταν απαράδεκτο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν  τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό. Και κάλεσε την αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. να πάρει να κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε με κάθε νέο πλοίο να ψάχνουμε “ad-hoc” λύσεις γι’ αυτούς», τόνισε.
Brexit: Η Βρετανία δεν θα έχει την προνομιακή θέση που είχε ως κράτος-μέλος
Σε μία σύντομη αναφορά για το Brexit, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται τη βρετανική απόφαση να βγει από την Ένωση, αν και λυπάται γι’ αυτό και πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κατανοήσει ότι κάποιος που βγαίνει από την Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει την ίδια προνομιακή σχέση την οποία είχε όταν ήταν κράτος-μέλος της.
«Δεν είναι μέλος της ενιαίας αγοράς, ούτε μέλος ενός τμήματος της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε. Επίσης επεσήμανε ότι η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι αλληλέγγυα με την Ιρλανδία σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων. Παραταύτα, σχολίασε ότι μετά την 29η Μαρτίου του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πια μέλος της Ε.Ε., αλλά ένας στενός εταίρος και γείτονας.
«Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου», είπε.
Η διαδικασία του άρθρου 7, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, έχει ενεργοποιηθεί κατά της Πολωνίας για τις επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και μπορεί να φθάσει μέχρι την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας στην Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να αποφασίσει εάν το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία, για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τηρούνται, σε μία αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν ο οποίος είπε ότι εάν η απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης επί της δικαστικής εξουσίας είναι αρνητική για την Βαρσοβία, η Πολωνία μπορεί να την αγνοήσει.
«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς το εξής: αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται. Είναι ζωτικής σημασίας, Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία κοινότητα δικαίου. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά», πρόσθεσε.
«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να σταματήσει»
Όσον αφορά την αλλαγή της ώρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι πρέπει να σταματήσει και ανακοίνωσε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στους ευρωπαϊκούς νόμους που υποχρεώνουν τις χώρες να αλλάζουν τα ρολόγια τους δύο φορές τον χρόνο. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν εάν οι πολίτες τους θέλουν να ζουν με τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα», επεσήμανε.
«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο»
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την Ευρώπη του σήμερα. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Αυτή είναι η ιστορία: τα κοινοβούλια και οι επιτροπές έρχονται και φεύγουν. Η Ευρώπη είναι εδώ για να μείνει. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατής, αλλά αρχιτέκτονας του κόσμου του αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Ελλάδα | 18.02.2019

Τραγικός επίλογος : Βρέθηκαν και οι τέσσερις μέσα στο αυτοκίνητο

News image

«Στην κοίτη του ποταμού Γεροπόταμος, στο νομό Ηρ...

Ελλάδα | 18.02.2019

Βρέθηκαν δύο σοροί, αγωνία για τους άλλους δύο αγνοούμενους στην Κρήτη

News image

Τραγικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση-θρίλε...

Υγεία | 18.02.2019

Νέα μέθοδος αφαίρεσης θυροειδούς από το στόμα

News image

Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και αντιαισθητι...

Τοπικά Νέα | 18.02.2019

Τους 37 πρωτους υποψηφιους ανακοινωσε ο Ορφανος

News image

Πρόκειται για υποψηφίους που συνδυάζουν διαφορ...

Ελλάδα | 18.02.2019

Ηράκλειο: Βρέθηκε το Ι.Χ. των τεσσάρων αγνοουμένων στον Γεροπόταμο

News image

Εντοπίστηκε στον Γεροπόταμο το αυτοκίνητο στο ...

Κόσμος | 18.02.2019

Ενισχύεται η ανησυχία για τρομοκρατικό χτύπημα στα Σκόπια

News image

Ταξιδιωτική οδηγία για πιθανή τρομοκρατική επί...

Πολιτική | 18.02.2019

Τι απαντά ο Π. Πολάκης για το δάνειο των 100.000 ευρώ

News image

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook απ...

Κόσμος | 18.02.2019

Βρήκαν φοιτήτρια μετά από 18χρονια στον καταψύκτη της αδερφής της

News image

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης μιας φοιτήτρ...

Ελλάδα | 18.02.2019

Τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ

News image

Τζακ ποτ σημειώθηκε στην χθεσινοβραδυνη κλήρωσ...

Αθλητισμός | 18.02.2019

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η «βασίλισσα» ΑΕΚ

News image

Η ΑΕΚ έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα μετά τον Πα...

Αθλητισμός | 18.02.2019

Με ανατροπή ο Ολυμπιακός, 4-1 την ΑΕΚ

News image

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1 Γκολ: 3' Πόνσε (ΑΕΚ), ...

Αθλητισμός | 18.02.2019

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το All Star Game μαζί με τα ματς Απόλλων – ΠΑΟ...

Ελλάδα | 17.02.2019

Το Ευπαλίνειο όρυγμα και η άγνωστη πηγή ηλικίας 2.500 ετών

News image

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους ...

Περιβάλλον | 17.02.2019

Νέο νησί στον Ειρηνικό εξερευνεί η ΝASA

News image

Ένα μυστηριώδες νησί που σχηματίστηκε πριν από...

Κόσμος | 17.02.2019

Συρία: Οι Κούρδοι αναζητούν «καταφύγιο» μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού

News image

Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να συζητήσουν ...

Κόσμος | 17.02.2019

Γαλλία: Οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρέπει να θυσιαστούν

News image

Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι μαζί με τους ...

Τοπικά Νέα | 17.02.2019

Απ. Τζιτζικώστας: Για μένα θα λέγονται πάντα Σκόπια

News image

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ελληνικότη...

Πολιτική | 17.02.2019

Για τρομοκρατικό χτύπημα στα Σκόπια προειδοποιούν οι ΗΠΑ

News image

Προειδοποίηση περί κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 10997509

Έχουμε 282 επισκέπτες online