Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Χθες το απόγευμα, οι πέντε πρόεδροι των αντίστοιχων οργανώσεων, σε γεύμα εργασίας που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμφώνησαν ουσιαστικά στην ανανέωση της προϊσχύουσας Εθνικής Σύμβασης, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει η τρίμηνη μετενέργειά της, ενώ η τυπική ισχύς της έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνονται διατεθειμένοι να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, με τη λειτουργία του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων συζητήθηκε και το ζήτημα του προγράμματος της «δεύτερης ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αφορά την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας ώστε να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία των επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς).
Σταδιακή επαναφορά
του κατώτατου μισθού
Τη σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ), προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επαναφορά της πρότασης της ΕΣΕΕ έρχεται σε μία χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων -ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ- και αφορούν την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, τη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
Από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ΕΣΕΕ επαναφέρει και τη σταθερή της θέση για καθορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 14/2/2012 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) -επί κυβέρνησης Παπαδήμου- αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και στα 510,95 ευρώ (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ΕΣΕΕ δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πιστεύει πως θα ενισχύσει την αγορά, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα».
Μάλιστα, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μικτά) μετά τη λήξη της εποπτείας θα αναθερμάνει την οικονομία, ενώ θα προκαλέσει τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ. Παράλληλα η ΕΣΕΕ επαναφέρει και το καυτό θέμα της μείωσης των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι «η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας».
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ εν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της (σ.σ.: της ΕΓΣΣΕ)».
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Οικονομία | 11.12.2018

Καταργείται με τροπολογία ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

News image

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε...

Ελλάδα | 11.12.2018

Ο 19χρονος ισχυρίστηκε πως βιάστηκε στις φυλακές του Αυλώνα

News image

Υπονοούμενα πως τον βίασαν στις φυλακές του Αυ...

Οικονομία | 11.12.2018

Επιδότηση κατά 50% εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών

News image

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα τεθεί σε ισχ...

Κόσμος | 11.12.2018

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η γαλλική οικονομία

News image

Στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθ...

Κόσμος | 11.12.2018

Απέσυρε την ψηφοφορία για το Brexit η Μέι

News image

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου...

Ελλάδα | 10.12.2018

Παραμένει στη φυλακή ο Σάββας Ξηρός, απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης

News image

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο  Εφετών Πειραιά τ...

Κόσμος | 10.12.2018

Μαρακές: Eγκρίθηκε επισήμως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

News image

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ο...

Τοπικά Νέα | 10.12.2018

Σφοδρή σύγκρουση δύο φορτηγών στα διόδια Ωραιοκάστρου - Ένας νεκρός

News image

Σοβαρό τροχαίο με έναν νεκρό σημειώθηκε νωρίτε...

Αθλητισμός | 10.12.2018

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Τα ματς που ολοκληρώνουν την 13η αγωνιστική τη...

Ελλάδα | 10.12.2018

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

News image

Νέο τζακ ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση τ...

Αθλητισμός | 10.12.2018

Στη Ρίβερ Πλέιτ το Κόπα Λιμπερταδόρες

News image

Η Ρίβερ Πλέιτ είναι η νικήτρια του Κόπα Λιμπερ...

Τοπικά Νέα | 09.12.2018

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 59χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Επανομή

News image

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σ...

Αθλητισμός | 09.12.2018

ΠΑΟΚ – ΛΑΡΙΣΑ 2-1

News image

ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 2-1 Γκολ: 36' Νούνιτς (ΑΕΛ), 45'...

Κόσμος | 09.12.2018

Σαλβίνι: Ο Μακρόν ευθύνεται για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία

News image

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σ...

Αθλητισμός | 09.12.2018

Ο Ατρόμητος, 4-2 τον Άρη στο Περιστέρι

News image

Ο Ατρόμητος επικράτησε στο Περιστέρι του Άρη μ...

Αθλητισμός | 09.12.2018

Football League: Κερδισμένος ο Βόλος

News image

Με κερδισμένο τον Βόλο αλλά τον Απόλλωνα Λάρισ...

Πολιτική | 09.12.2018

Αλ. Τσίπρας: Στο Μαρακές, για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

News image

Στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης το...

Αθλητισμός | 09.12.2018

Μεγάλη νίκη ο ΟΦΗ, 3-1 τον Παναθηναϊκό

News image

Ο ΟΦΗ πανηγύρισε μία σημαντική νίκη, καθώς στο...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 10330178

Έχουμε 279 επισκέπτες online