Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Χθες το απόγευμα, οι πέντε πρόεδροι των αντίστοιχων οργανώσεων, σε γεύμα εργασίας που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμφώνησαν ουσιαστικά στην ανανέωση της προϊσχύουσας Εθνικής Σύμβασης, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει η τρίμηνη μετενέργειά της, ενώ η τυπική ισχύς της έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνονται διατεθειμένοι να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, με τη λειτουργία του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων συζητήθηκε και το ζήτημα του προγράμματος της «δεύτερης ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αφορά την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας ώστε να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία των επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς).
Σταδιακή επαναφορά
του κατώτατου μισθού
Τη σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ), προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επαναφορά της πρότασης της ΕΣΕΕ έρχεται σε μία χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων -ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ- και αφορούν την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, τη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
Από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ΕΣΕΕ επαναφέρει και τη σταθερή της θέση για καθορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 14/2/2012 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) -επί κυβέρνησης Παπαδήμου- αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και στα 510,95 ευρώ (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ΕΣΕΕ δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πιστεύει πως θα ενισχύσει την αγορά, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα».
Μάλιστα, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μικτά) μετά τη λήξη της εποπτείας θα αναθερμάνει την οικονομία, ενώ θα προκαλέσει τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ. Παράλληλα η ΕΣΕΕ επαναφέρει και το καυτό θέμα της μείωσης των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι «η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας».
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ εν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της (σ.σ.: της ΕΓΣΣΕ)».
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Ελλάδα | 21.09.2018

Αστυνομικός και νοσηλευτής του ΕΚΑΒ δικάζονται για τον βιασμό ανακρίτριας

News image

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ...

Κόσμος | 21.09.2018

Μέι: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για το Brexit

News image

«Είμαστε σε αδιέξοδο», δήλωσε η πρωθυπουργός τ...

Πολιτική | 21.09.2018

Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας

News image

«Μοιράζομαι τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας ...

Ελλάδα | 21.09.2018

ΕΚΑ: «Κοροϊδία» η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό

News image

Για «κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,...

Κόσμος | 21.09.2018

Πηγές Ε.Ε.: Η Κομισιόν στέλνει την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

News image

Νέο μέτωπο, ύστερα από εκείνο με την Ουγγαρία,...

Οικονομία | 21.09.2018

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης

News image

Την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγρα...

Πολιτική | 21.09.2018

Φ. Γεννηματά: Επίθεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

News image

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η επικεφαλής ...

Πολιτική | 21.09.2018

Φ. Γεννηματά: «Κόλαση» η κατάσταση στην Μόρια

News image

Τραγική χαρακτήρισε την κατάστασαη που επικρατεί...

Πολιτική | 21.09.2018

Γιώργος Μαυρωτάς: «Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών»

News image

Το Ποτάμι θα ψηφίσει για την κύρωση της συμφων...

Υγεία | 21.09.2018

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Πώς καταλαβαίνουμε τα πρώιμα συμπτώματα

News image

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέ...

Κόσμος | 21.09.2018

Απειλες Ερντογαν για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου

News image

Νέες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου εξαπέλυσε...

Αθλητισμός | 21.09.2018

Τα ματς της Παρασκευής - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το φιλικό παιχνίδι του μπασκετικού Ολυμπιακού ...

Ελλάδα | 21.09.2018

Τζακ ποτ στο Τζόκερ: 1,2 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση

News image

Τζακ ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση του Τζόκερ πο...

Αθλητισμός | 21.09.2018

Ολυμπιακος - Μπετις 0-0

News image

Κίτρινες: Μπουχαλάκης, Τσιμίκας - Κανάλες, Ινο...

Ελλάδα | 21.09.2018

Άρχισε η αποσυμφόρηση της Μόριας

News image

Στις 5 το πρωί της Παρασκευής οι πρώτοι 100, α...

Αθλητισμός | 20.09.2018

ΠΑΟΚ-Τσέλσι 0-1

News image

ΠΑΟΚ-Τσέλσι 0-1 Γκολ: 7' Γουίλιαν (Τσέλσι) ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 9295254

Έχουμε 186 επισκέπτες online