Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Χθες το απόγευμα, οι πέντε πρόεδροι των αντίστοιχων οργανώσεων, σε γεύμα εργασίας που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμφώνησαν ουσιαστικά στην ανανέωση της προϊσχύουσας Εθνικής Σύμβασης, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει η τρίμηνη μετενέργειά της, ενώ η τυπική ισχύς της έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνονται διατεθειμένοι να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, με τη λειτουργία του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων συζητήθηκε και το ζήτημα του προγράμματος της «δεύτερης ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αφορά την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας ώστε να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία των επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς).
Σταδιακή επαναφορά
του κατώτατου μισθού
Τη σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ), προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επαναφορά της πρότασης της ΕΣΕΕ έρχεται σε μία χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων -ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ- και αφορούν την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, τη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
Από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ΕΣΕΕ επαναφέρει και τη σταθερή της θέση για καθορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τις 14/2/2012 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) -επί κυβέρνησης Παπαδήμου- αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και στα 510,95 ευρώ (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ΕΣΕΕ δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πιστεύει πως θα ενισχύσει την αγορά, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα».
Μάλιστα, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μικτά) μετά τη λήξη της εποπτείας θα αναθερμάνει την οικονομία, ενώ θα προκαλέσει τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, από τον ΦΠΑ. Παράλληλα η ΕΣΕΕ επαναφέρει και το καυτό θέμα της μείωσης των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι «η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας».
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ εν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της (σ.σ.: της ΕΓΣΣΕ)».
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Υγεία | 19.03.2019

Ανατρέπονται οι συστάσεις των γιατρών για την ασπιρίνη

News image

Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερ...

Ελλάδα | 19.03.2019

Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

News image

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Θανάσης Γιαννακόπουλ...

Αθλητισμός | 19.03.2019

Τα ματς της Tρίτης - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Μπά...

Αθλητισμός | 19.03.2019

Ευκολα ο Άρης, 5-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης

News image

Μία από τις πιο εύκολες νίκες του στη φετινή σ...

Περιβάλλον | 18.03.2019

Η NASA ανίχνευσε τεράστια έκρηξη αστεροειδούς στην ατμόσφαιρα της Γης

News image

Μια τεράστια πύρινη σφαίρα εξερράγη στην ατμόσ...

Πολιτική | 18.03.2019

Ν. Φίλης: Να απολογηθεί η Ν.Δ. για τα ελλείμματα του 2009, που οδήγησαν στη χρεο

News image

Δριμεία κριτική στην Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ...

Κόσμος | 18.03.2019

Ολλανδία: Τρεις νεκροί, εννέα τραυματίες στην Ουτρέχτη

News image

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη εννέα τραυ...

Κόσμος | 18.03.2019

Πυροβολισμοί και πολλοί τραυματίες στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας

News image

Συναγερμός σήμανε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας ...

Κόσμος | 18.03.2019

Ερντογάν: «Την Ιστανμπούλ δεν θα την κάνετε Κωνσταντινούπολη»

News image

Σε ομιλία του στα Δαρδανέλλια, ο Τούρκος πρόεδ...

Ελλάδα | 18.03.2019

Έπεσε ασανσέρ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο – Τραυματίστηκε γιατρός

News image

Αναστάτωση προκλήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομε...

Ελλάδα | 18.03.2019

Τζακ-ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ

News image

Τζακ-ποτ σημειώθηκε στην αποψινή κλήρωση του Τ...

Περιβάλλον | 18.03.2019

«Έρχεται» εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνος

News image

Με την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του 2...

Τοπικά Νέα | 18.03.2019

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί στην είσοδο πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ

News image

Τη σιδερένια πόρτα του τμήματος Τοπογράφων Μηχ...

Τοπικά Νέα | 18.03.2019

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αρχαία τείχη έφεραν στο φως οι ανασκαφές

News image

«Νέα δεδομένα για την ελληνιστική Θεσσαλονίκη ...

Αθλητισμός | 18.03.2019

Τα ματς της Δευτέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το ματς Άρης-Απόλλων Σμύρνης για την 25η αγωνι...

Πολιτισμός | 18.03.2019

Η αρχαιολογική ανακάλυψη στον Νείλο που δικαιώνει τον Ηρόδοτο

News image

Τον 5ο π.Χ αιώνα, ο Ηρόδοτος επισκέφθηκε τ...

Τοπικά Νέα | 18.03.2019

Καηκε ολοσχερως λυόμενο στη Θεσσαλονίκη

News image

Ολοσχερώς κάηκε ένα προκατασκευασμένο σπίτι τα...

Αθλητισμός | 17.03.2019

Πανιώνιος – Ξάνθη 1-0

News image

Πανιώνιος – Ξάνθη 1-0 Γκολ: 75' Μαξίμοβιτς ...

Αθλητισμός | 17.03.2019

Διακόπηκε οριστικα το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

News image

Διακόπηκε στο 70ο λεπτό το ντέρμπι μεταξύ Παναθη...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 11281879

Έχουμε 192 επισκέπτες online