A+ R A-

«Θεραπεύεται» αργά αλλά σταθερά η τρύπα του όζοντος

E-mail Εκτύπωση PDF
«Θεραπεύεται» αργά αλλά σταθερά η τρύπα του όζοντος
Έρευνα από επιστήμονες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι το μέγεθος της τρύπας έχει συρρικνωθεί, και το στρώμα - αν και αργά - τελικά θα ανακάμψει.
Η τεράστια τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική φαίνεται να θεραπεύεται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θέτοντας τον κόσμο σε καλό δρόμο για να επουλώσει τελικά ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της δεκαετίας του '80 και του '90.
Έρευνες από επιστήμονες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι το μέγεθος του κενού του όζοντος έχει συρρικνωθεί κατά μέσο όρο κατά περίπου 4 εκ. Τετραγωνικά χιλιόμετρα από το 2000. Οι μετρήσεις ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο, όταν ξεκινάει η τρύπα του όζοντος να εμφανίζεται.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Sciencemag.org, αναφέρει ότι η σταδιακή εξάλειψη των χημικών ουσιών χλωροφθορανθράκων (CFC) σημαίνει ότι η στιβάδα του όζοντος «αναμένεται να ανακάμψει σε απόκριση, αν και η διαδικασία είναι πολύ αργή». Οι CFC, που βρίσκονται κάποτε σε αεροζόλ και υλικά ψύξης, βρίσκονται στην ατμόσφαιρα για περισσότερο από 50 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η τρύπα του όζοντος δεν θεωρείται ότι θα θεραπευθεί μέχρι το 2050 ή το 2060.
Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια διεθνής συνθήκη του 1987 που επικυρώθηκε από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, ώθησε με επιτυχία τα έθνη να εξαλείψουν σχεδόν ολοκληρωτικά τη χρήση των CFC σε προϊόντα.
Η συμφωνία ακολούθησε φόβους ότι η μείωση του όζοντος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία και το περιβάλλον μέσω του υπεριώδους φωτός που θα φτάσει στην επιφάνεια της Γης μέσω του φραγμού του όζοντος. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν αποφευχθεί 2 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος ετησίως μέσω της σταδιακής εξάλειψης των CFC.
Η τρύπα του όζοντος άνοιξε πάνω από την Ανταρκτική λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νεφών που σχηματίζονται πάνω από την πιο ψυχρή ήπειρο στη Γη. Αυτό το σύννεφο βοηθά τα χημικά CFC να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Το κενό είναι μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια της άνοιξης του νότιου ημισφαίριου.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση του όζοντος. το 2015, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο συναγερμό τους ότι η μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος, που μετρά περισσότερο από 20 εκ. Τετραγωνικά χιλιόμετρα, άνοιξε τον Οκτώβριο.
Αυτό θεωρείται ότι είναι ένα χτύπημα, ωστόσο, που προκάλεσε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Χιλή. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία από τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα κατά την τελευταία δεκαετία, βρήκαν μια συνεπή συρρίκνωση, με το άνοιγμα της οπής του όζοντος να συμβαίνει αργότερα κάθε χρόνο.
"Όταν τα ηφαίστεια συνεργάζονται με το ανθρωπογενές χλώριο, είναι ένα τοξικό μίγμα και η Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη", δήλωσε η συνάδελφος της μελέτης Susan Solomon, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
"Αλλά όταν εξετάσαμε το Σεπτέμβριο είδαμε ότι όλο και μικρότερο. Ήταν πολύ δροσερό να το βλέπει να κλείνει. Τα χημικά θα χαλαρώσουν αργά με την πάροδο του χρόνου."
Το ακραίο κρύο της Ανταρκτικής θεωρείται ότι δημιουργεί ένα φαινόμενο "ανάδρασης" που ενισχύει την εξάντληση του όζοντος, δημιουργώντας σύννεφα που προκαλούν κατανάλωση περισσότερου όζοντος. Το επιπλέον υπεριώδες φως πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει αλλαγές στο πλαγκτόν, αλλά η αραιοκατοικημένη άγρια φύση στην Ανταρκτική, όπως οι πιγκουίνοι, δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά από την τρύπα του όζοντος.
"Εάν έπρεπε να έχετε μια τρύπα του όζοντος οπουδήποτε στον κόσμο, θα ήταν η Ανταρκτική γιατί δεν είναι γεμάτη ζωή", δήλωσε η Solomon. "Ήταν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο που μας έδειξε ότι αν δεν απομακρυνθήκαμε από αυτές τις χημικές ουσίες, θα είχαμε μια παγκόσμια περιαλλοντική κρίση.
"Η Βρετανία, για παράδειγμα, έχει περίπου 5% λιγότερο όζον από ό, τι πριν από 30 χρόνια, αλλά θα ήταν δυο φορές τόσο κακό, αν δεν καταργήσαμε τα CFC. Θα υπήρχαν προβλήματα με τον καρκίνο του δέρματος, με βλάβες στα μάτια και ζημιά στις καλλιέργειες. Αποφασίσαμε να αποφύγουμε ένα πρόβλημα και θα έπρεπε να συγχαρούμε γι 'αυτό. "
Η Solomon δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επιτυχής εκρίζωση επιβλαβών CFC θα ακολουθηθεί από ισχυρή διεθνή δράση για την αποτροπή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
"Προφανώς τα οικονομικά της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι διαφορετικά επειδή η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αξίζει πολύ περισσότερα σε δολάρια από τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα χημικά", ανέφερε.
"Αλλά υπάρχουν σημαντικές παραλληλίες. Ήταν εκπληκτικό να δούμε πόσο γρήγορα η καινοτομία μπορεί να λύσει το πρόβλημα με CFCs, ώστε να τα ξεφορτωθούμε, παρ' όλα αυτά υπάρχουν άλλα προϊόντα εξίσου επιβλαβή όπως οι λακ μαλλιών και ο κλιματισμός. Αρχίζουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα του όζοντος και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα έθνη μπορούν να δουλέψουν μαζί και να βρουν λύσεις."
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2016 για να διευκρινιστεί ότι πριν από το 2015 ήταν γνωστό ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση του όζοντος και αύξηση του προβλήματος.
Πηγή: The Guardian
Μετάφραση: http://scinews.eu
zougla.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Οικονομία | 21.03.2018

Handelsblatt: «Όχι» στην εκταμίευση της δόσης θα ψηφίσει το FDP

News image

Αίτημα να απορριφθεί η εκταμίευση της τέταρτης...

Τοπικά Νέα | 21.03.2018

Θεσσαλονίκη: Έβαλαν φωτιά σε πέντε κρατικά αυτοκίνητα

News image

Στόχος εμπρηστών έγιναν τα ξημερώματα πέντε κρ...

Πολιτική | 21.03.2018

Τσιπρας - Καμμενος , μαζι εως το τελος

News image

«Με τον πρωθυπουργό είμαστε απόλυτα συντονισμέ...

Κόσμος | 20.03.2018

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

News image

Υπό κράτηση βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί για παρ...

Ελλάδα | 20.03.2018

Τουρκος περασε παρανομα τα συνορα στις Καστανιές Έβρου

News image

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στο ήδη επιβαρυμένο κ...

Αθλητισμός | 19.03.2018

Οι γραπτες απαντησεις του Κομινη

News image

αναλυτικά το κείμενο των απαντήσεων του Γιώργο...

Αθλητισμός | 19.03.2018

Τα ματς της Δευτέρας-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Φτωχό είναι το πρόγραμμα με τις αθλητικές μετα...

Τοπικά Νέα | 19.03.2018

Κατασχέθηκαν 182 κιλά αλιευμάτων στη Ν. Μηχανιώνα

News image

Συνολικά 182 kg αλιεύματα των ειδών μουρμούρας...

Οικονομία | 19.03.2018

Κανονικά από σήμερα οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ»

News image

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις ανοίγει σήμερα...

Ελλάδα | 18.03.2018

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

News image

Tζακ ποτ σημειώθηκε στη σημερινή κλήρωση του Τ...

Κόσμος | 18.03.2018

Ρωσία: Πανηγυρική επανεκλογή Πούτιν

News image

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη θριαμβευτικά στ...

Ελλάδα | 18.03.2018

Ανησυχία για τους δύο στρατιωτικούς από τους Έλληνες δικηγόρους

News image

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην ...

Κόσμος | 18.03.2018

Επανεκλογή Πούτιν «βλέπουν» τα exit polls

News image

Νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν με ποσοστό πάνω από ...

Πολιτική | 18.03.2018

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας έφτιαξε μια νέα γενιά ανέργων

News image

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρ...

Κόσμος | 18.03.2018

Σκόνταψε κι έπεσε μπροστά σε ακροατήριο ο Λαβρόφ

News image

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,  σ...

Αθλητισμός | 18.03.2018

Παναχαϊκή - Άρης 1-1

News image

Συγκλονιστική ατμόσφαιρα και... sold out έβαλα...

Πολιτική | 18.03.2018

Δ. Κουτσούμπας: Κίνδυνος άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας

News image

Την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο άμεσης...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 8665861

Έχουμε 187 επισκέπτες online