Τίτλοι Ειδήσεων
A+ R A-

«Θεραπεύεται» αργά αλλά σταθερά η τρύπα του όζοντος

E-mail Εκτύπωση PDF
«Θεραπεύεται» αργά αλλά σταθερά η τρύπα του όζοντος
Έρευνα από επιστήμονες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι το μέγεθος της τρύπας έχει συρρικνωθεί, και το στρώμα - αν και αργά - τελικά θα ανακάμψει.
Η τεράστια τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική φαίνεται να θεραπεύεται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θέτοντας τον κόσμο σε καλό δρόμο για να επουλώσει τελικά ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της δεκαετίας του '80 και του '90.
Έρευνες από επιστήμονες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι το μέγεθος του κενού του όζοντος έχει συρρικνωθεί κατά μέσο όρο κατά περίπου 4 εκ. Τετραγωνικά χιλιόμετρα από το 2000. Οι μετρήσεις ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο κάθε χρόνο, όταν ξεκινάει η τρύπα του όζοντος να εμφανίζεται.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Sciencemag.org, αναφέρει ότι η σταδιακή εξάλειψη των χημικών ουσιών χλωροφθορανθράκων (CFC) σημαίνει ότι η στιβάδα του όζοντος «αναμένεται να ανακάμψει σε απόκριση, αν και η διαδικασία είναι πολύ αργή». Οι CFC, που βρίσκονται κάποτε σε αεροζόλ και υλικά ψύξης, βρίσκονται στην ατμόσφαιρα για περισσότερο από 50 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η τρύπα του όζοντος δεν θεωρείται ότι θα θεραπευθεί μέχρι το 2050 ή το 2060.
Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια διεθνής συνθήκη του 1987 που επικυρώθηκε από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, ώθησε με επιτυχία τα έθνη να εξαλείψουν σχεδόν ολοκληρωτικά τη χρήση των CFC σε προϊόντα.
Η συμφωνία ακολούθησε φόβους ότι η μείωση του όζοντος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία και το περιβάλλον μέσω του υπεριώδους φωτός που θα φτάσει στην επιφάνεια της Γης μέσω του φραγμού του όζοντος. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν αποφευχθεί 2 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος ετησίως μέσω της σταδιακής εξάλειψης των CFC.
Η τρύπα του όζοντος άνοιξε πάνω από την Ανταρκτική λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νεφών που σχηματίζονται πάνω από την πιο ψυχρή ήπειρο στη Γη. Αυτό το σύννεφο βοηθά τα χημικά CFC να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Το κενό είναι μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια της άνοιξης του νότιου ημισφαίριου.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση του όζοντος. το 2015, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο συναγερμό τους ότι η μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος, που μετρά περισσότερο από 20 εκ. Τετραγωνικά χιλιόμετρα, άνοιξε τον Οκτώβριο.
Αυτό θεωρείται ότι είναι ένα χτύπημα, ωστόσο, που προκάλεσε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Χιλή. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία από τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα κατά την τελευταία δεκαετία, βρήκαν μια συνεπή συρρίκνωση, με το άνοιγμα της οπής του όζοντος να συμβαίνει αργότερα κάθε χρόνο.
"Όταν τα ηφαίστεια συνεργάζονται με το ανθρωπογενές χλώριο, είναι ένα τοξικό μίγμα και η Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη", δήλωσε η συνάδελφος της μελέτης Susan Solomon, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
"Αλλά όταν εξετάσαμε το Σεπτέμβριο είδαμε ότι όλο και μικρότερο. Ήταν πολύ δροσερό να το βλέπει να κλείνει. Τα χημικά θα χαλαρώσουν αργά με την πάροδο του χρόνου."
Το ακραίο κρύο της Ανταρκτικής θεωρείται ότι δημιουργεί ένα φαινόμενο "ανάδρασης" που ενισχύει την εξάντληση του όζοντος, δημιουργώντας σύννεφα που προκαλούν κατανάλωση περισσότερου όζοντος. Το επιπλέον υπεριώδες φως πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει αλλαγές στο πλαγκτόν, αλλά η αραιοκατοικημένη άγρια φύση στην Ανταρκτική, όπως οι πιγκουίνοι, δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά από την τρύπα του όζοντος.
"Εάν έπρεπε να έχετε μια τρύπα του όζοντος οπουδήποτε στον κόσμο, θα ήταν η Ανταρκτική γιατί δεν είναι γεμάτη ζωή", δήλωσε η Solomon. "Ήταν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο που μας έδειξε ότι αν δεν απομακρυνθήκαμε από αυτές τις χημικές ουσίες, θα είχαμε μια παγκόσμια περιαλλοντική κρίση.
"Η Βρετανία, για παράδειγμα, έχει περίπου 5% λιγότερο όζον από ό, τι πριν από 30 χρόνια, αλλά θα ήταν δυο φορές τόσο κακό, αν δεν καταργήσαμε τα CFC. Θα υπήρχαν προβλήματα με τον καρκίνο του δέρματος, με βλάβες στα μάτια και ζημιά στις καλλιέργειες. Αποφασίσαμε να αποφύγουμε ένα πρόβλημα και θα έπρεπε να συγχαρούμε γι 'αυτό. "
Η Solomon δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επιτυχής εκρίζωση επιβλαβών CFC θα ακολουθηθεί από ισχυρή διεθνή δράση για την αποτροπή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
"Προφανώς τα οικονομικά της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι διαφορετικά επειδή η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αξίζει πολύ περισσότερα σε δολάρια από τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα χημικά", ανέφερε.
"Αλλά υπάρχουν σημαντικές παραλληλίες. Ήταν εκπληκτικό να δούμε πόσο γρήγορα η καινοτομία μπορεί να λύσει το πρόβλημα με CFCs, ώστε να τα ξεφορτωθούμε, παρ' όλα αυτά υπάρχουν άλλα προϊόντα εξίσου επιβλαβή όπως οι λακ μαλλιών και ο κλιματισμός. Αρχίζουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα του όζοντος και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα έθνη μπορούν να δουλέψουν μαζί και να βρουν λύσεις."
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2016 για να διευκρινιστεί ότι πριν από το 2015 ήταν γνωστό ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση του όζοντος και αύξηση του προβλήματος.
Πηγή: The Guardian
Μετάφραση: http://scinews.eu
zougla.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Ελλάδα | 17.01.2018

Νίμιτς: "Θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία"

News image

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσ...

Ελλάδα | 16.01.2018

Δικαιοσύνη: Νόμιμη η σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού

News image

Τη νέα σύλληψη και κράτηση του Τούρκου στρατιω...

Κόσμος | 16.01.2018

Μιανμάρ: Συμφωνία με Μπαγκλαντές για επαναπατρισμό Ροχίνγκια

News image

Η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές συμφώνησαν να δι...

Ελλάδα | 16.01.2018

Σήμερα η απόφαση για τον Τούρκο αξιωματικό

News image

Σήμερα αναμένεται -εκτός απροόπτου- από το Διο...

Πολιτική | 16.01.2018

Στη Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας ο Αλ. Τσίπρας

News image

Στη Λευκωσία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης ...

Οικονομία | 16.01.2018

Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017: 1,97 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

News image

Στα 1.967 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενέ...

Αθλητισμός | 16.01.2018

Τα ματς της ημέρας-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το ματς Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ για την Ευ...

Πολιτική | 16.01.2018

Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η Θ. Μεγαλοοικονόμου

News image

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνε...

Αθλητισμός | 16.01.2018

Στο "Ρελαντι" ο Ολυμπιακός, 2-0 τη Λαμία

News image

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 της Λαμίας στο «Γ....

Ελλάδα | 16.01.2018

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ανατολική Αττική

News image

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακ...

Πολιτική | 16.01.2018

Εγκρίθηκε με 154 «ναι» το πολυνομοσχέδιο

News image

Με 154 «ναι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τω...

Αθλητισμός | 15.01.2018

Ντέρμπι Ολυμπιακός-AEK στα προημιτελικά του Κυπέλλου

News image

Ένα μεγάλο ντέρμπι ανέδειξε η κλήρωση της προη...

Κόσμος | 15.01.2018

Κατέρρευσε όροφος στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα -Τουλάχιστον 12 τραυματίες

News image

Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ...

Ελλάδα | 15.01.2018

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου

News image

Με απεργίες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσει...

Ελλάδα | 15.01.2018

Δύο υπερτυχεροί στην κλήρωση του Τζόκερ-Κέρδισαν ο καθένας από 2.688.154 ευρώ

News image

Δύο υπερτυχερούς, που κέρδισε ο καθένας το ιλι...

Αθλητισμός | 15.01.2018

Τα ματς της ημέρας-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με αντίπαλο τη Λαμί...

Αθλητισμός | 15.01.2018

ΑΕΚ - ΠΑΣ-Γιαννινα 3-1

News image

Mε τους Αραούχο και Λιβάγια σε μεγάλα κέφια η ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 8352611

Έχουμε 166 επισκέπτες online