A+ R A-

Ανεξαρτησία κήρυξε η Καταλονία - Με άρση αυτονομίας απάντησε η ισπανική Γερουσία

E-mail Εκτύπωση PDF
Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο, σε μία κίνηση, ωστόσο, που είναι αμφίβολο τι νομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να παραγάγει, καθώς λίγο αργότερα η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, ήρε την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.
Την κατανόησή της απέναντι στην καταλανική κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας Φιόνα Χίσλοπ, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.
Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».
20:42
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
20:36
Δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης» θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα η γενική εισαγγελία της Ισπανίας, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.
19:51
Τερέζα Μέι: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας
19:45
Ποινική δίωξη για «στάση» (εξέγερση) αναμένεται να ασκήσουν κατά του Κάρλες Πουτζντεμόντ οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας.
19:41
Με εμφατικό τρόπο στο πλευρό της Ισπανίας και κατά της απόσχισης της Καταλονίας και η Κύπρος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.
19:41
Σκληρό μήνυμα στην ηγεσία των Καταλανών αποσχιστών έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός κεντροδεξιός Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την απόσχιση, καθώς παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας και τον καταστατικό χάρτη της Αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας, που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου.
19:33
Γιούνκερ: Η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη άλλων ρηγμάτων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλική Γουϊάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
19:16
Καταδίκη της κήρυξης ανεξαρτησίας στην Καταλονία και από τους Podemos
Ο γενικός γραμματέας των αριστερών Podemos (Μπορούμε) Πάμπλο Ιγκλέσιας απέρριψε την «παράτυπη» απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για ανακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία και κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετέχουν στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό ότι «δίνουν πάτημα» στην εκστρατεία καταστολής της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Ραχόι. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις», τόνισε ο κ. Ιγκλέσιας.
19:09
19:07
Γαλλία - Γερμανία στο πλευρό της Ισπανίας
Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του.
Διάλογο με Ευρωπαίους αξιωματούχους φαίνεται ότι έχει «ανοίξει» ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Μετά την απάντησή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απάντησε και στον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Ο τελευταίος έγραψε ότι μια πολιτική κρίση μπορεί να λυθεί μόνον μέσω του διαλόγου και ότι καλεί σε ειρηνική επίλυση της κατάστασης στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου της Ισπανίας και του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Πουτζντεμόν απάντησε ότι ο διάλογος είναι, και πάντα ήταν, η επιλογή των Καταλανών για την επίλυση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
Παρά την κριτική του προς την κυβέρνηση Ραχόι για αδράνεια και άστοχες κινήσεις τα τελευταία χρόνια έναντι του ζητήματος της Καταλονίας, ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ισπανία, του κεντροαριστερού PSOE, καταδίκασε την καταλανική απόπειρα απόσχισης και πρακτικά στήριξε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.
18:14
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών τόνισε ακόμη ότι μια απόσχιση της Καταλονίας θα αφήσει πίσω της μια Ισπανία και μια Καταλονία «ακρωτηριασμένες».
18:12
Επίθεση κατά του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν και Οριόλ Τζουνκέρας αντίστοιχα, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τους ότι διχάζουν και τεμαχίζουν την καταλανική κοινωνία.
18:05
ΗΠΑ: Αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας η Καταλονία
Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας, τονίζει με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χαιρετίζει τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης «για να κρατήσει ενωμένη την Ισπανία».
17:59
Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απάντησε μέσω Twitter στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ζήτησε από την Ισπανία να μην καταφύγει στη βία, ως εξής: «Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Καταλανοί πάντα προκρίνουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων».
Οι καταλανικές αρχές καλούν τους κρατικούς λειτουργούς στην Καταλονία να μην ακολουθήσουν διαταγές από την κυβέρνηση της Ισπανίας και να επιδοθούν σε «ειρηνική αντίσταση»
17:48
17:47
αντιγραφή συνδέσμου
Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Ο μόνος συνομιλητής μας παραμένει η Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης.
17:46
Ραχόι στη Γερουσία: Θα βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε την ολομέλεια της Γερουσίας για την ψήφο της υπέρ της άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι η απόφαση του περιφερειακού καταλανικού κοινοβουλίου περί ανεξαρτησίας είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. «Η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάσταση, για την αποκατάσταση της νομιμότητας», πρόσθεσε ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός.
17:27
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».
17:16
Κομισιόν: Ουδέν νέο σχόλιο για Καταλονία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Στη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
17:10
Η Γερουσία της Ισπανίας ήρε την αυτονομία της Καταλονίας
17:07
«Βουτιά» έκαναν οι ισπανικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειές τους, αφότου η τοπική Βουλή της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.
Μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια της καταλανικής Βουλής, ο δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 2% στις 10.139,80 μονάδες.
17:04
Επισπεύδεται η ψηφοφορία στη Γερουσία της Ισπανίας για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και την άμεση διακυβέρνηση της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση της
Σε πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, ο οποίος επικαλείται δικαστικές πηγές, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για το βράδυ της Παρασκευής ο Μαριάνο Ραχόι, με μοναδικό θέμα την κρίση στην Καταλονία.
16:54
Ραχόι: Η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.
«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», έγραψε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό κοινοβούλιο
Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε το τοπικό της κοινοβούλιο, σε μία κίνηση, ωστόσο, που είναι αμφίβολο τι νομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να παραγάγει, καθώς εντός των επόμενων ωρών η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, αναμένεται να άρει την αυτονομία της περιφέρειας, καθαιρώντας την κυβέρνησή της και περνώντας τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε μετακυλίσει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατούσαν οι περιφερειακές αρχές στο κοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, λύση που ίσως ικανοποιούσε και τη Μαδρίτη, αλλά και να προχωρήσει με δική του ευθύνη σε διακήρυξη ανεξαρτησίας.
Βουλευτές των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντρώου - φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Ελλάδα | 25.02.2018

Σεισμός 4,1R στο βορειοανατολικό Αιγαίο

News image

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακ...

Πολιτική | 25.02.2018

Μήνυση Σαμαρά κατά Βαξεβάνη

News image

Μήνυση κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη υ...

Οικονομία | 25.02.2018

Στην Αθήνα για τη δ’ αξιολόγηση οι θεσμοί

News image

Με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Α...

Κόσμος | 25.02.2018

Γιλντιρίμ: Μπορούμε να εξαφανίσουμε κάθε κίνδυνο στο Αιγαίο

News image

Απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινα...

Αθλητισμός | 25.02.2018

Η Ξάνθη, 2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης

News image

Η Ξάνθη, ανεβάζοντας στροφές στο δεύτερο ημίχρ...

Ελλάδα | 25.02.2018

ΚΕΔΕ: Κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα - Συγκέντρωση στη Βουλή

News image

Κλειστοί θα παραμείνουν τη Δευτέρα οι δημοτικο...

Ελλάδα | 25.02.2018

Δικηγόροι: Ο «κρυφός» μάρτυρας προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα

News image

Αντιθετοι με τους προστατευομενους μαρτυρες οι...

Κόσμος | 25.02.2018

Συνελήφθη ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας στην Πράγα

News image

Σοβαρές επιπλοκές αναμένεται να προκαλέσει η σ...

Κόσμος | 25.02.2018

Τουρκοκύπριοι: Συνδιαχείριση της ΑΟΖ ή παγώνουν όλα

News image

Συνδιαχείριση ή πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασ...

Κόσμος | 25.02.2018

Έφυγε από τη ζωή η Ινδή σταρ του Bollywood Σρίντεβι

News image

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέθανε η Ινδή ηθοπ...

Κόσμος | 25.02.2018

Η Β. Κορέα καταδικάζει τις τελευταίες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

News image

Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε τον τελευταίο γύρο κ...

Πολιτική | 25.02.2018

Metron Analysis: Προβάδισμα 9,7 μονάδων για τη Ν.Δ.

News image

Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δη...

Πολιτική | 25.02.2018

Πάιατ: Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας - ΗΠΑ

News image

Ισχυρούς χαρακτηρίζει τους δεσμούς Ελλάδας - Η...

Ελλάδα | 25.02.2018

Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

News image

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σπορ...

Πολιτισμός | 25.02.2018

Κίνα: Στο φως αρχαία πόλη 2.000 ετών

News image

Ερείπια αρχαίας πόλης που πιστεύεται ότι χτίσθ...

Αθλητισμός | 25.02.2018

Τα ματς της Κυριακής-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολ...

Πολιτική | 25.02.2018

Πενθήμερη επίσκεψη Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια

News image

Ξεκινά σήμερα η πενθήμερη επίσκεψη του προέδρο...

Αθλητισμός | 25.02.2018

Παναθηναικος - Λαμια 2-0

News image

O Παναθηναϊκός των χιλίων διοικητικών και οικο...

Ελλάδα | 25.02.2018

Επίθεση Ρουβίκωνα στη Novartis - Έσπασαν τζάμια και πέταξαν μπογιές

News image

Επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν τη νύχτα τα γρα...

Ελλάδα | 24.02.2018

Ταυτοποιήθηκε το καλάσνικοφ της δολοφονίας Στεφανάκου

News image

Ταυτοποιήθηκε το καλάσνικοφ με το οποίο δολοφο...

Αθλητισμός | 24.02.2018

Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης 0-0

News image

Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης 0-0 Κίτρινες: ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 8529101

Έχουμε 70 επισκέπτες online