Τίτλοι Ειδήσεων

A+ R A-

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

E-mail Εκτύπωση PDF
Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικη ασκηση
Μελέτη η οποία έγινε με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού, τα Καναδικά Ινστιτούτα για την Έρευνα στην Υγεία, το Ίδρυμα για την Καρδιά και τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια του Οντάριο,  την Υποστηρικτική Μονάδα SPOR του Οντάριο, Υπουργείο Υγείας και Μακροχρόνιας Φροντίδας του Οντάριο, τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-Aventis, Boehringer Ingelheim, Servier, GSK, Novartis, King Pharma και με τη συμμετοχή Εθνικών και Τοπικών Οργανισμών από τις συμμετέχουσες 17 χώρες (Καναδά, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Πολωνία, Τουρκία, Μαλαισία, Νότια Αφρική, Κίνα, Κολομβία, Ιράν, Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν και Ζιμπάμπουε), εστίασε στο κατά πόσο η φυσική δραστηριότητα προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα είτε στις ανεπτυγμένες χώρες είτε στις αναπτυσσόμενες.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ότι η φυσική δραστηριότητα έχει προστατευτική επίδραση κατά της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου η φυσική δραστηριότητα είναι κυρίως ψυχαγωγική, αλλά δεν είναι γνωστό εάν παρατηρείται το ίδιο και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η φυσική δραστηριότητα είναι κυρίως μη ψυχαγωγική.
Για τον λόγο αυτό εξέτασαν κατά πόσο το διαφορετικό περιεχόμενο και οι διαφορετικοί τύποι φυσικής δραστηριότητας σχετίζονται με τη χαμηλή θνησιμότητα και τη καρδιαγγειακή νόσο σε χώρες που έχουν διαφορετικά οικονομικά επίπεδα.
Σε αυτή την προοπτική μελέτη κοόρτης, στρατολόγησαν συμμετέχοντες από 17 χώρες. Εντός κάθε χώρας, προσδιορίστηκαν αστικές και αγροτικές περιοχές γύρω από επιλεγμένες μεγαλουπόλεις και πόλεις για να αποτυπώσουν τη γεωγραφική διαφορετικότητα. Σε αυτές τις κοινότητες προσκάλεσαν άτομα ηλικίας 35 - 70 ετών οι οποίοι όμως δεν θα μετακινούνταν από την παρούσα διεύθυνσή τους για τουλάχιστον ακόμα 4 έτη.
Η συνολική φυσική δραστηριότητα αξιολογήθηκε με τη χρήση του Διεθνούς Ερωτηματολογίου για τη Φυσική Δραστηριότητα (IPQA).
Για τις ανάγκες της προοπτικής αυτής μελέτης κοόρτης έλαβαν μέρος πάνω από 130.000 άτομα. Ενώ οι συμμετέχοντες με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο αποκλείστηκαν από τις αναλύσεις. Συγκεκριμένα, από 1 Ιανουαρίου 2003 έως 31 Δεκεμβρίου 2010, εντάχθηκαν στη μελέτη 168.916 άτομα, εκ των οποίων 141.945 ολοκλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο IPAQ. Οι αναλύσεις όμως, περιορίστηκαν σε 130.843 συμμετέχοντες που δεν είχαν προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο.
Η θνησιμότητα και η καρδιαγγειακή νόσος καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 6,9 ετών. Οι κύριες κλινικές εκβάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν η θνησιμότητα και η σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος (θνησιμότητα από CVD, νέα περιστατικά εμφράγματος μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας), είτε συνδυαστικά είτε χωριστά. Οι επιπτώσεις της φυσικής δραστηριότητας στη θνησιμότητα και την CVD προσαρμόστηκαν για κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες και άλλους παράγοντες κινδύνους που λαμβάνουν υπόψη την ομαδοποίηση κατά νοικοκυριά, κοινότητες και χώρες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», η υψηλότερη φυσική δραστηριότητα επέφερε χαμηλότερο κίνδυνο CVD και θνησιμότητα σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μέσου εισοδήματος και χαμηλού εισοδήματος. Γεγονός που σημαίνει ότι τόσο τα άτομα που είχαν φυσική δραστηριότητα για ψυχαγωγικούς κυρίως λόγους όσο και αυτά που είχαν μη ψυχαγωγική φυσική δραστηριότητα απολάμβαναν τα σημαντικά της οφέλη.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αυξανόμενη φυσική δραστηριότητα είναι μια απλή, ευρέως εφαρμοστέα, και πάνω από όλα χαμηλού κόστους παγκόσμια στρατηγική, η οποία, όπως λένε, θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους και την καρδιαγγειακή νόσο σε όλα τα άτομα μέσης ηλικίας, που αποτελούν την ομάδα υψηλής επικινδυνότητας.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Αθλητισμός | 22.11.2017

Ο Σιδηρόπουλος στο Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, ο Μάνταλος στο Ατρόμητος-Παναθηναϊκός

News image

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος του συνδέσμου Δωδεκανήσων...

Κόσμος | 22.11.2017

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι ανέστειλε την παραίτησή του

News image

Ο Σάαντ Αλ Χαρίρι ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την...

Κόσμος | 22.11.2017

Κίνα: Η παραίτηση Μουγκάμπε δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με τη Ζιμπάμπουε

News image

Η πολιτική της Κίνας έναντι της Ζιμπάμπουε δεν...

Πολιτική | 22.11.2017

Αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για Καμμένο - Σ. Αραβία με αίτημα Τσίπρα

News image

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έ...

Κόσμος | 22.11.2017

Ισόβια στον Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

News image

Ισόβια κάθειρξη στον πρώην επικεφαλής των σερβ...

Κόσμος | 22.11.2017

Συντριβή αεροπλάνου με 11 επιβαίνοντες

News image

Αεροσκάφος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού...

Πολιτική | 22.11.2017

Kύπρος - Ελλάδα - Αίγυπτος θα οριοθετήσουν τα κοινά θαλάσσια σύνορα τους

News image

Kύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος δεσμεύτηκαν «να πρ...

Κόσμος | 22.11.2017

Εσωκομματικές προτροπές σε Σουλτς για αλλαγή στάσης

News image

Κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του γερμα...

Αθλητισμός | 22.11.2017

Τα ματς της ημέρας-Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με αντίπαλο τη Σπόρ...

Αθλητισμός | 22.11.2017

Champions League:Αποτελεσματα

News image

Βραδιά θαυμάτων για άλλη μια φορά στο Champion...

Οικονομία | 21.11.2017

Εγκύκλιος για περικοπή επικουρικών έως 45%

News image

Σημαντικές περικοπές έως και 45% στις νέες επι...

Υγεία | 21.11.2017

Άσθμα: Αυτές είναι οι κατάλληλες περιοχές για να ζήσετε εάν έχετε την πάθηση

News image

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από άσθμ...

Κόσμος | 21.11.2017

Ιράν: To τέλος του ISIS κήρυξε ο Ροχανί

News image

Το τέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και τ...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 8043694

Έχουμε 129 επισκέπτες online