A+ R A-

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη με αιχμή την αξιολόγηση

E-mail Εκτύπωση PDF
«Πρόσκληση» στη ΝΔ για υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή ερώτηση για τα θέματα ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις Κικίλια ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής και τόνισε στον Κ. Μητσοτάκη: «Αν αυτός είναι ο στόχος σας, είστε γελασμένος. Καταθέστε πρόταση μομφής. Αν έχετε την εντιμότητα κάντε τώρα, θα διαπιστώσετε πόσο αρραγείς, πόσο ενωμένοι είμαστε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «είναι ο τελευταίος κάβος» και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ: «Μόλις τον περάσουμε χωρίς βάρη για την κοινωνία τι θα λέτε; Εκλογές; Αυτό ούτε σήμερα δεν το είπατε, το ψελλίσατε. Είστε σε στρατηγικό αδιέξοδο. Πήγατε στο Βερολίνο για να δημιουργήσετε ένα επιβαρυμένο κλίμα».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για «εκ του ασφαλούς πολιτική ανευθυνότητας για τον τόπο και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». «Η παρουσία σας ήταν θλιβερή. Είναι θλιβερό αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παίρνει θέση για τις παράλογές απαιτήσεις των δανειστών, αλλά να παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν μέτρα κατά του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.
«Η ΝΔ σταθερά και επιμόνως σας λέει κλείστε την αξιολόγηση και διαστρεβλώνετε τις δηλώσεις των στελεχών μας. Αν κλείσει η αξιολόγηση έχετε κλείσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και ρύθμιση για το χρέος;», ρώτησε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε: «Μην ψάχνετε για δεκανίκια και ενόχους. Δεν σας ενόχλησε το δικό μας αίτημα για εκλογές να κλείσετε την διαπραγμάτευση».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ για την επίσκεψή του στο Βερολίνο εν μέσω της διαπραγμάτευσης. «Αυτό που κάνατε ήταν μία αθλιότητα. Είπατε ότι θα φορέσετε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά τελικά η φανέλα της Εθνικής δεν σας πάει και φορέσατε του ΔΝΤ. Είπατε στο Βερολίνο ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της Ελλάδος, αυτό που ισχυρίζονται μόνο το ΔΝΤ και οι ακραίοι της CDU», τόνισε.
«Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Λέμε ότι χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα, αλλά για να τα διεκδικήσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τους είπα ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που μας έχετε εγκλωβίσει με το 3,5%. Τους είπα ότι οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Εγώ έκλεισα το θέμα της δραχμής, εσείς ανακαλέσατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο όταν το άνοιξε; Η ορχήστρα της δραχμής κάνει συνέχεια φάλτσα. Μαζέψτε τα στελέχη σας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Μας οδηγήσατε στο δίλημμα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και μας ρωτάτε "τι να κάνω; Να πηδήξω στο γκρεμό ή στο ρέμα;"», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και επικαλέσθηκε την δήλωση του Γ. Χουλιαράκη ότι είναι καλύτερα μία χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά. «Ο χρόνος έχει κόστος και ο υπουργός σας το αντιλαμβάνεται αυτό», επεσήμανε.
Για την επίσκεψη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «εσείς ως πρωθυπουργός πηγαίνετε κάθε λίγο στην ίδια Μέρκελ όταν λέγατε go back κυρία Μέρκελ, go back κύριε Σόιμπλε». «Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση στη Ρόθτσιλντ, όχι η δική μου στον Σόιμπλε», σημείωσε και έθεσε το ζήτημα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Παρίσι. «Ποιους είδατε; Και πώς θεωρείτε λογικό ο πρωθυπουργός να πηγαίνει μόνος του χωρίς να συνοδεύεται με υπηρεσιακούς παράγοντες με μία τράπεζα με την οποία δεν υπάρχει συμφωνία;», ρώτησε.
«Εγώ στο Παρίσι πήγα και έμεινα στο ξενοδοχείο. Δεν έμεινα στο σπίτι του Βολταίρου. Καταθέστε αν έχετε την εντιμότητα το πόθεν έσχες σας, διότι αλλιώς σημαίνει ότι κάτι έχετε να κρύψετε», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Το ταξίδι δεν είναι κρυφό όταν είναι ενήμερη η γαλλική κυβέρνηση και η ελληνική πρεσβεία. Αν το έκανε ο Σαμαράς θα ήταν ακάματος εργάτης. Όταν το κάνω εγώ είναι βόλτα για να πάω τα παιδιά μου στην Ντίσνεϊλαντ. Μετά αλλάξατε το τροπάριο και λέγατε για ύποπτες συναντήσεις. Υπάρχει απόφαση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) πριν πάω στο Παρίσι», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν σύμβουλο για το χρέος την Λαζάρντ και ότι η σύμβαση που έγινε τώρα με την Ρόθτσιλντ είναι πολύ φθηνότερη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τού φώναξε να καταθέσει την απόφαση του ΟΔΔΗΧ και ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Μην μου λέτε να καταθέσω. Γιατί αν αρχίσω να σας ζητώ να καταθέσετε τα πόθεν έσχες… Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Δεν θα σας βγει σε καλό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό και της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων. «Συμφωνείτε με την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Τι λέτε εσείς για την επένδυση; Την θέλετε ή δεν την θέλετε εσείς προσωπικά; Είστε εχθρός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των παραγωγικών επενδύσεων», είπε.
«Η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλλοντολογικών όρων είναι προϋπόθεση για να πετύχει μία επένδυση. Πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2017, αλλά προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι νόμοι και οι διαδικασίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης δεν προχωρούσε επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε τηρήσει τους αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς όρους και «χρειάσθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να την ξεμπλοκάρει».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αμφισβητεί τα στοιχεία που δείχνουν  ότι η οικονομία πάει καλύτερα και ότι έχει ταυτιστεί με το ΔΝΤ. «Δεν απαντήσατε τη θέση σας για το ΔΝΤ. Και δεν απαντήσατε γιατί την γραμμή σας την εκλαϊκεύει ο λαλίστατος αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης. Είπε την αλήθεια –δεν θα πω από ποιον την μαθαίνεις την αλήθεια – αλλά είπε ότι θα κάναμε αυτά και άλλα τόσα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Ακόμη και τώρα ψάχνετε εναγωνίως στοιχεία ότι η οικονομία δεν πάει καλά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το δ' τρίμηνο του 2016 είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος από τότε που ξεκίνησε η κρίση». «Κάνετε πως δεν θυμάστε ότι τον Μάιο του 2016, όταν πάλι μαζί με εσάς οι συνήθεις ύποπτοι αμφισβητούσαν την ελληνική οικονομία, πάλι εσείς δεν παίρνατε θέση. Πάλι τότε λέγατε "κλείστε, κλείστε", δεχτείτε τα όλα δηλαδή. Βεβαίως όχι όλοι. Το έκανε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μπήκε μπροστά από κάποια εκδοτικά συμφέροντα που ήθελαν να βολέψουν τα δάνειά τους. Υπήρχαν και τότε στη ΝΔ στελέχη που ήθελαν να μην υπάρξει ζημία στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μακάρι να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν», σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης αλλά επεσήμανε πως «όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας έχουν προϋπόθεση ότι θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει η αξιολόγηση, ότι δεν θα αποσταθεροποιηθεί η οικονομία και θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κάνετε τίποτα γι’ αυτά;». Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «το 2015 και 2016 είχαμε 20 δισ. χαμένο ΑΕΠ. Τόσο πάει το σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».
Στη «μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη εντάχθηκε και η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον χθεσινό αγώνα ΠΑΟΚ – Σάλκε 0-3. «Ο πρώτος που θα έπρεπε να ασχολείται με την διαπραγμάτευση είναι ο υπουργός σας, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που βρήκε χθες τον χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα. Προσέξτε για ποιους μιλάτε όταν δικοί σας υπουργοί κάνουν παρέα με παράγοντες, ειδικά όταν έχουν εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Η αντιπολιτευτική σας δυνατότητα εξαντλείτε σε αστειάκια για τον Τσακαλώτο λες και κάποιος που βρίσκεται σε μία διαρκή ένταση δεν μπορεί να πάει σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Αφήσατε και άθλια υπονοούμενα γιατί βρέθηκε στα επίσημα κοντά σε ένα παράγοντα. Τι θέλετε να πείτε; Γιατί δεν τα λέτε ευθέως; Εκτός αν λέτε ότι είναι γκαντέμης και ο ΠΑΟΚ έχασε 3-0. Σ’ αυτό θα συμφωνήσω», απάντησε αστειευόμενος ο Αλ. Τσίπρας.
«Κάποιος από τους επικοινωνιολόγους που προσπαθούν να σας φτιάξουν το προφίλ – πραγματικά δύσκολη δουλειά – σας σύστησε να αναδείξετε την ατζέντα της ασφάλειας. Είναι η ατζέντα της σκληρής δεξιάς. Φόβος και κινδυνολογία για την οικονομία, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Την υιοθέτησε και ο κ. Σαμαράς χωρίς επιτυχία. Αυτή είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που σας συνδέει, εσάς τον "μεταρρυθμιστή" με τον κ. Σαμαρά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα από τα έδρανα της ΝΔ στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη».
«Κάποιος σας συμβούλεψε να μιλάτε για εμένα με ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια. Όταν είστε 15 μονάδες πίσω να είστε πιο προσεκτικός όταν μας κάνετε υποδείξεις. Είστε σε δύσκολη θέση, αλλά η ειρωνεία δεν θα σας βγάλει από το αδιέξοδο», σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης.
naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

prev
next

Κόσμος | 23.04.2017

Μακρόν: Σήμερα αλλάζουμε σελίδα στη γαλλική πολιτική σκηνή

News image

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτι...

Κόσμος | 23.04.2017

Μακρόν και Λεπέν στον β' γύρο, σύμφωνα με 4 exit polls

News image

Ο κεντρώος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν λαμβάνει 2...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Δυσκολα ο ΠΑΟ 1-0 τον Ατρομητο

News image

Δύσκολη νίκη με 1-0 σημείωσε ο Παναθηναϊκός επ...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, 5-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα

News image

Την κατάκτηση του 44ου πρωταθλήματος της ιστορ...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Πλατανιας - ΠΑΟΚ 0-3

News image

Σαν... σίφουνας πέρασε την Κυριακή από τα Χανι...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Παρέμεινε στη Super League ο... γενναιος Ηρακλής, 2-1 με ανατροπή τον Παναιτωλικ

News image

Tι κι αν μερικές αγωνιστικές κάποιοι τον είχαν...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Η ΑΕΚ νίκησε (2-0) τον Λεβαδειακό και τον εριξε στη Football League

News image

Με γκολ του Σέρχιο Αραούχο στο 87΄ κι αυτογκόλ...

Κόσμος | 23.04.2017

Γαλλικές εκλογές - Exit Polls

News image

Το απόλυτο κομφούζιο δείχνουν τα δύο πρώτα exi...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Τα αποτελεσματα της Γ' Εθνικης

News image

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία: ...

Κόσμος | 23.04.2017

Γαλλικές Εκλογές: Διαψεύδονται τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα

News image

Σχετικά με ορισμένα exit poll που δημοσιοποιήθ...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Άρης - Αγροτικός Αστέρας 2-0

News image

Η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου παρουσιάστηκε διπρόσ...

Οικονομία | 23.04.2017

Υπ. Οικονομίας: Παράταση υποβολής επενδυτικών σχεδίων

News image

Παράταση έως τις 31 Μαΐου για την υπαγωγή επεν...

Τοπικά Νέα | 23.04.2017

Ποιοι δρόμοι θα είναι σήμερα κλειστοί στη Θεσσαλονίκη λόγω εργασιών

News image

Εργασίες πραγματοποιούνται και σήμερα σε διάφο...

Ελλάδα | 23.04.2017

Συναγερμός: Θύματα μεγάλης ιντερνετικής απάτης χιλιάδες Ελληνες

News image

Μία απάτη που υπόσχεται δωρεάν ενοικίαση πολυτ...

Κόσμος | 23.04.2017

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών

News image

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή περίπο...

Κόσμος | 23.04.2017

Δημοσκόπηση: Οι Τόρις προηγούνται με 19 μονάδες των Εργατικών

News image

Το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι διατηρεί π...

Πολιτική | 23.04.2017

Δημοσκόπηση: 9,6 μονάδες πλέον η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

News image

Προβάδισμα 7,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖ...

Ελλάδα | 23.04.2017

Μεγάλη απάτη: Πουλάνε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για καινούργια

News image

Μεγάλη απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που ...

Αθλητισμός | 23.04.2017

Τα ματς της ημέρας - Τι δείχνει η τηλεόραση

News image

Τα παιχνίδια της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλή...

Ελλάδα | 23.04.2017

Σεισμός 3,7R ανοικτά των Σποράδων

News image

Σεισμική δόνηση 3,7R σημειώθηκε στις 8.59 π.μ....

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • Σύνολο : 6742172

Έχουμε 187 επισκέπτες online